Afbeelding

‘Dagen aan een stuk niks dan tanks, tanks’

Opmerkelijk 60 keer gelezen
MARIAHEIDE – “Dagen aan een stuk niks dan tanks, tanks, tanks en dat vond ik als tienjarig manneke geweldige dingen. “ Jan van Boxmeer lacht. “Toen heb ik misschien het idee al gekregen en na 70 jaar is het zo wijd.”

[image=288180]

Jan van Boxmeer is de timmerman van de houten tank die in Mariaheide bij de kerk staat opgesteld. Dat hij timmerman werd, was te verwachten. Zijn vader had een timmerwerkplaats precies op de grens van Uden en Veghel, tussen het Duits Lijntje en ‘de corridor’ in. Het verzet liet bij hun huis een trein ontsporen en nog spannender werd het, een paar dagen na de bevrijding, toen de Duitsers hun tanks achter het spoor parkeerden en een ordonnans met zijn passagier onder vuur namen. “Dat neerschieten van die militairen op de motor, dat zie ik nog steeds voor me”, vertelt Jan. “Ze kwamen van Uden af gereden en zijn daar ook begraven. Wij zijn toen de schuilkelder in gevlucht. Na een tijdje kwamen de Duitsers ons daar uithalen om te kijken of er ook Engelse of Amerikanen in zaten. Toen mochten we vluchten naar de Hoogstraat.”
De Duitse doorbraak bij Duifhuis werd pas de volgende dag ongedaan gemaakt. “De Amerikanen kwamen van ‘de Graaf’ terug om de corridor vrij te maken”, weet Jan. “De voertuigen van de Duitsers stonden bij ons in de werkplaats verscholen en toen is ons huis beschoten en afgebrand.”

Monument
Het punt van de Duitse doorbraak is dus een plek met geschiedenis en Jan had gedacht dat het mooi was om daar een tank als monument te plaatsen. “Maar hoe kom je aan een tank? Na jaren dacht ik: ik kon er ook wel eens een van hout maken.”
Het werd een tank op één vierde van de ware grootte en Jan was er een half jaar mee bezig. “Het is een beetje een mengelmoesje van een Amerikaanse en een Engelse tank, want ik kon van hout niet, wat ze met ijzer doen. Toch, de wielen en spatborden heb ik met buigtriplex kunnen maken. Maar op die plaats die ik bedoeld had, durf ik hem niet neer te zetten. Daar staat hij helemaal alleen. Hij is van hout en als ze hem aanstoken, vind je er niks meer van terug.”
Voorlopig staat de weersbestendige tank bij de Heise kerk, als aandachttrekker voor het Heise oorlogsboek dat vandaag om 18.45 uur bij de tank wordt gepresenteerd. “Wat er daarna mee gebeurt, weet ik niet. Het liefst had ik hem eigenlijk op een rotonde staan, maar die hebben we in Mariaheide niet.”

[image=288179]

[image=288178]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant