Afbeelding

‘Remember september’ in de bieb

Algemeen 37 keer gelezen
UDEN/VEGHEL – In de bibliotheken van Uden en Veghel is een expositie ingericht over Market-Garden. De Udense historicus Frans Govers kreeg de uitdaging deze historische gebeurtenis te beschrijven in korte teksten die op enkele banieren te lezen zijn.

[image=288141]

Vier banieren behandelen operatie Market-Garden in het algemeen. “De bedoeling, het verloop, de afloop en de gevolgen”, vertelt Frans Govers. “Twee banieren zijn speciaal gericht op deze streek. We hebben te maken met de grootste luchtlandingsoperatie uit de wereld geschiedenis. Vanaf 17 september 1944 daalden in het gebied van Eindhoven tot aan Arnhem 20.000 parachutisten uit de hemel neer op Nederlandse grond. Tussen Eindhoven en Uden zagen de verbaasde mensen 7.000 ‘Screaming Eagles’ van de 101’st Airborne Division landen om de bruggen in Eindhoven, Son, Sint Oedenrode en Veghel bij verrassing op de Duitsers te veroveren. Ze moesten de bruggen in handen houden tot de komst van de tanks van het grondleger die ook op 17 september startten vanaf de grens met België.”

Samenvatten
Een heel verhaal en ook een hele klus omdat te verpakken in teksten van 100 woorden, want meer past er niet op een banier, vertelt Frans Govers. “Ik moest even wennen aan deze vorm van exposeren, maar het eindresultaat vind ik heel prettig. Iedereen kan door de bibliotheek lopen en de informatie tot zich nemen tijdens momenten van rust en bezinning.”
Ook in de bibliotheken van Oss, Bernheze en Zeeland zijn de banieren te vinden. “Tijdens het huidige grote aanbod van herdenkingen bieden de bibliotheken momenten van rust en aandacht voor de inhoudelijke boodschap van Market-Garden. En niet alleen nu, maar ook de komende jaren kunnen deze banieren ieder jaar worden opgehangen: ‘Remember september!’”

De bibliotheken hebben als de regio informatie over Operatie Market Garden in een dossier bij elkaar gebracht en op www.nobb.nl geplaatst.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant