Afbeelding

Kraanvogels overnachten bij Palmven

Opmerkelijk 37 keer gelezen
NISTELRODE – Vogelaars hebben dinsdagavond 26 augustus en de daaropvolgende ochtend vier kraanvogels bij het Palmven aan de rand van de Brobbelbies ontdekt die daar de nacht hebben doorgebracht. Dit in 2013 door Staatsbosbeheer gerestaureerde natuurgebiedje ligt in natuurgebied de Maashorst en heeft een bijzondere aantrekkingskracht op zeldzame vogelsoorten.

[image=287709]

Door de vernatting van het gebied worden er soorten gezien zoals kleinste jager, kluut, lepelaar, kemphaan, purperreiger, grote zilverreiger en zwarte ooievaar.
Volgens Leo Ballering, lid van Vogelwacht Uden en coördinator voor zeldzame broedvogels van Sovon Vogelonderzoek Nederland, is het de bedoeling dat de komende jaren het hele gebied aangekocht en verder vernat wordt. “Tot de zeventiger jaren was de Brobbelbies en het bijbehorende Palmven een nat gebied, waar je in de herfst kraanvogels hoorde trompetteren. Door de intensivering van de landbouw en ruilverkaveling is het oorspronkelijke Palmven verloren gegaan en het gebied verder verdroogd. Dat ging ten koste van de biodiversiteit”, weet Ballering.

Herstel
Sinds 2010 wordt geprobeerd om de oorspronkelijke natuurwaarde van dit gebied terug te krijgen. In 2013 is door Staatsbosbeheer het oude Palmven gedeeltelijk in ere hersteld en is een aantal afwateringsloten gedempt. De daarbij afgegraven grond is gebruikt voor de aanleg van ecoducten die de Maashorst verbindt met het noordelijker gelegen Herperduin. De vernatting had onmiddellijk effect; sindsdien zijn honderden waarnemingen gedaan van steltlopers die normaal niet in de Maashorst voorkomen zoals bontbekplevier, bonte strandloper, bosruiter, groenpootruiter en witgat. Ook roofvogels, waaronder de slechtvalk, smelleken, boomvalk, ransuil en kiekendieven zijn in het gebied gespot.

Biodiversiteit
Kraanvogels zijn sierlijke vogels en een stuk forser dan een ooievaar. Ze trekken rond deze tijd vanuit hun broedgebieden naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Spanje en noordelijk Afrika. Ze gebruiken daarbij vaste verblijf- en pleisterplaatsen als Rügen (Duitsland), Lac de Der (Frankrijk) en Extremadura in Zuid-Spanje. “Dat ze hier overnachten is vrij uniek en voor zover wij weten is het voor het eerst in veertig jaar.”, Voor meer informatie kijk op: www.natuurbericht.nl.

[image=287708]

[image=287707]

[image=287706]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant