MRK houdt excursie naar Aken

Kunst en cultuur 24 keer gelezen
UDEN – Het Museum voor Religieuze Kunst heeft een excursie in petto voor de Vrienden van het Museum, maar gelet op het bijzondere karakter van deze reis is de inschrijving ook opengesteld voor niet-vrienden. Op woensdag 17 september vertrekt om 8.30 uur een bus naar Aken. Daar worden nu drie tentoonstellingen gehouden rond de 800 ste sterfdag van Karel de Grote ( 814 ).

[image=287623]

Er wordt aandacht besteed aan Karel de Grote, zijn tijd, zijn ontwikkeling en zijn cultuur. Voor Udenaren is dit actueel omdat er juist opgravingen waren uit deze periode aan de Schepersweg en in Aken een beeld wordt geschetst mede aan de hand van archeologica.
Niet alleen was het dit jaar Heiligtumsfahrt in Aken en werden eind juni de beroemde relieken in de Dom getoond, de stad herdenkt dit jaar ook het feit dat 1200 jaar geleden, op 28 januari 814, Karel de Grote in Aken is gestorven en begraven. De stad pakt goed uit, met maar liefst drie tentoonstellingen, op drie locaties, zij het alle binnen de grenzen van de oude palts, die Karel hier eens als zijn nieuwe machtscentrum liet bouwen.

Tentoonstellingen
In het stadhuis met zijn belangrijke bouwresten van de Karolingische residentie en wel in de indrukwekkende kroningszaal, wordt een historisch beeld geschetst van Karel en zijn tijd.
Vanaf deze historische plek bepaalde Karel de Grote voor een groot deel de ontwikkeling van het huidige Europa en realiseerde hij een immens rijk. Om dit te verwezenlijken reisde hij veel, voerde brute krijg, trouwde gecalculeerd en bouwde strategisch. Deze aspecten worden vooral en met de modernste museale technieken, belicht op de expositie in het stadhuis.
Door toedoen van Karel werd Aken niet alleen een politiek centrum, het werd ook een broedplaats voor kunsten en wetenschappen. Die komen vooral aan bod in het nieuwe Centre Charlemagne. Topstukken van edelsmeedkunst gaan hier hand in hand met handschriften, voorzien van kostbare omslagen. Alleen voor deze expositie is een gang naar Aken al aan te raden.
Het derde deel van de expositie speelt zich af in de Domschatzkammer, zeer nauw met Karel de Grote verbonden, niet op de laatste plaats vanwege de antieke Proserpina sarcofaag waarin de keizer in eerste instantie begraven zou zijn geweest. In 1215 werden zijn stoffelijke resten overgeplaatst in het kostbare schrijn dat nu in het koor van de Dom staat opgesteld.
Drie exposities bezoeken vergt energie en tijd. Daarom zijn rustpunten georganiseerd. Deelnemers starten met koffie en gebak bij dé Konditorei van Aken, en lunch is in het Aachener Brauhaus. Na de stad wordt ook nog een bezoek aan Kornelimünster gebracht, waar de indrukwekkende reliekhouder van de heilige Cornelius is te zien. Gelet op de grote drukte in het weekeinde en met het oog op de octaaf van Cornelius is als dag voor de excursie gekozen voor woensdag. Kosten 67 euro. Aanmelden kan nog via 0413-274527 of via
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant