Cast Grenslicht is er klaar voor

Kunst en cultuur 32 keer gelezen
UDEN – Het gaat goed met de voorbereidingen van de voorstelling Grenslicht in het buitentheater van Naat Piek. Volgens Tanja van Lanen van de productieleiding vallen de puzzelstukjes nu echt in elkaar. “Natuurlijk is het nog druk op het laatst, maar dat hoort er bij. Sommige zaken kun je pas op het laatst regelen. Zondag werd een generale repetitie gehouden en die is goed verlopen. Tijdens de regen zijn we gewoon doorgegaan, want tijdens de voorstelling moet dat natuurlijk ook.”

[image=287254]

Zaterdagavond 30 augustus is het zover. Dan gaat de voorstelling Grenslicht in première. Grenslicht is geschreven door Gert-Jan Peeters, een van de leden van toneelvereniging Naat Piek. De voorstelling wordt geregisseerd door Sofie van den Krommenacker. Het is een voorstelling geïnspireerd door Belgenkamp Vluchtoord. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond er zich in het noorden van de gemeente Uden een toevluchtsoord voor Belgische vluchtelingen. Die waren naar Nederland gevlucht om aan de Duitse bezetters te ontkomen. Het Vluchtoord bestond uit een groot kamp, met een kerk, school, een winkel, ziekenhuis en witte houten barakken. De bewoners organiseerden allerlei activiteiten, waaronder wielerwedstrijden. Een stille getuige hiervan is de wielerbaan, die nog steeds dichtbij Theater Naat Piek te herkennen is. Ook de plaats waar de voorstelling gespeeld wordt, maakte deel uit van het Vluchtoord. De voorstelling biedt een kijkje in het leven van de bewoners van het kamp en de verhouding tussen de Udense bevolking en de Belgische vluchtelingen. Het is een stuk over eigen historie, speciaal voor Theater Naat Piek geschreven en het is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Grenslicht gaat over wanhoop, verdriet en pijn. Over leven en overleven. Over hoop, verlichting en uiteindelijke bevrijding.

Maquettes
Tanja: “Altijd zijn er nog puntjes ter verbetering, maar daar kunnen we donderdag tijdens de laatste repetitie nog aan werken. Iedereen begint de spanning van de première nu wel te voelen, maar we hebben er veel zin in. De laatste weken is er ontzettend veel werk verzet. Dankzij de samenwerking met de Heemkundekring Uden zijn er diverse maquettes en beeldmateriaal te zien in het binnentheater voor de voorstelling begint. De kaartverkoop gaat goed. Donderdag 4 september is de voorstelling voor de Rabobankleden is al uitverkocht. De verkoop voor de reguliere voorstellingen gaat ook goed, maar er zijn nog kaarten te bestellen. Advies blijft om vooraf via internet kaarten te bestellen om niemand aan de kassa teleur te hoeven stellen. En als het goed is komt zondag de burgemeester met gasten. We horen nog wie dat zijn. Onze enige echt grote zorg op dit moment is natuurlijk het weer. We hopen op droog weer, maar zelfs als dat niet het geval zal zijn dan laten we ons daar niet door ontmoedigen, wij zijn er klaar voor.”

De speeldata zijn: zaterdag 30 augustus, 6 en 13 september. Aanvang 19:00 uur. En zondag 31 augustus, 7 en 14 september. Aanvang om 14:00 uur. Adres: Openluchttheater Naat Piek, Pnemstraat 1, Uden. Parkeren: Bosdreef 5a te Uden. Entree: tien euro in de voorverkoop en twaalf euro vijftig aan de kassa. Voor meer info en het bestellen van kaarten: www.naatpiek.nlAangezien de Industrielaan de komende weken afgesloten is, heeft dat voor sommige bezoekers invloed op de bereikbaarheid van het theater. Bezoekers dienen in dat geval hun route aan te passen.

[image=287253]

[image=287252]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant