Afbeelding

‘Zo is het verhaal compleet’

Algemeen 40 keer gelezen
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden heeft plaatsgevonden. In de gemeente Veghel wordt daar in september uitgebreid bij stilgestaan. Op een oproep aan verenigingen en instellingen om initiatieven voor de herdenking en viering van de bevrijding te melden, is massaal gereageerd. Uit deze reacties is een programma samengesteld dat in de periode van 12 tot en met 21 september plaatsvindt. De redactie van Stadskrant Veghel gaat op pad om een aantal van deze initiatieven uit te lichten.

EERDE – “De ruimte is misschien klein, maar de impact van de verhalen des te groter”, vertelt Elize Janssen van Stichting Eerdse Molen. Woensdag 17 september opent de stichting in de St. Antonius molen in Eerde een museum over wat zich in de omgeving heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Deze dag is het zeventig jaar geleden dat de bevrijding van Eerde begon.” Om 19.00 uur is bij de molen een herdenking. Aansluitend is de onthulling van een luisterkei en de opening van het museum.

[image=287245]

De molen speelde een belangrijke rol tijdens Operatie Market Garden. Hij vormde een uitkijkpost voor de Amerikanen en een schuilkelder voor 32 inwoners van Eerde. Bij de restauratie ontstond het idee voor een museum. “Er zijn veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven in Eerde. Sommige dingen zijn zelfs hergebruikt. Een helm werd als voederschep gebruikt”, vertelt Janssen terwijl ze naar een oude helm in een glazen vitrine wijst. “We hebben veel spullen die we voor het museum kunnen gebruiken. Het leuke daarvan is dat we kunnen vernieuwen. Dan blijft het interessant om terug te komen.”
Jacob Wingard, een Amerikaanse parachutist, stond boven in de molen op de uitkijk. Een Duitse sluipschutter had dit door en schoot neer. “Wij hebben het orginele raam waar hij achter stond met het schotgat.” De ruitjes zijn donkergrijs van het vele stof. “Het is hartstikke vies, maar we gaan het niet wassen. Nu vertelt het een verhaal en heeft het sfeer.”

Luisterkei
Naast de opening van het museum, wordt er ook een luisterkei van de Liberation Route geplaats bij de molen. “Een mooie combinatie met de molen en het museum. Zo is het verhaal compleet.” Elize en haar man Erwin vinden het belangrijk de herinneringen van de oorlog levend te houden. “We zien het als een soort verplichting richting de veteranen en 42 gesneuvelde soldaten om hun verhalen te vertellen. Dankzij hun inzet en strijd kunnen wij nu in vrijheid leven.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant