Afbeelding

'Ze vinden het teveel duiven op een hok’

Opmerkelijk 272 keer gelezen
ZEELAND- Martin toont zijn geschaafde elleboog. “Ik werd tegen de muur geduwd”. Nee, de dierenpolitie kwam niet makkelijk binnen bij de Vluchtheuvel, maar nu staan ze bij de duivenhokken van Martin. “Ze vinden het teveel duiven op een hok”, weet hij en dat geeft hij ook wel toe. “Maar het is nu hoogseizoen en daarom een beetje schipperen, passen en meten.”

[image=286980]

Martin van den Heuvel vangt namelijk verdwaalde postduiven op. “Jonge duiven die nog alles moeten leren. Ze vinden de weg niet terug en gaan met andere duiven mee naar binnen of ze worden gevonden op straat of in de een tuin waar de verzwakte duiven een makkelijke prooi zijn voor katten, verkeer en roofvogels. We proberen ze op te knappen. De eigenaar krijgt dan via de bond NPO bericht dat zijn duif hier zit.”
Die ochtend zijn drie duiven opgehaald door de eigenaar. Een paar euro voedergeld vraagt Martin voor zijn dienst, maar dat is al te veel voor sommige eigenaren. “Had hem maar los gelaten”, krijgt Martin wel eens te horen. Een kwart wil zijn dier wél terug, maar ook een kwart van de eigenaren laat helemaal niets van zich horen. En dus blijft Martin met veel duiven zitten. “Die gaan weg als voer voor fretten en roofvogels’, vertelt Martin. “Tegen poeliersprijs.”
Nee, rijk wordt Martin echt niet van zijn duivenopvang. Hij doet het om de overlast van duiven te verkleinen. “Duiven die openbare gebouwen en huizen bevuilen, daar wordt niemand blij van. Ik ben al 38 jaar bezig om het voor andere mensen op te knappen.”

Draadkooien
Stank voor dank, zo lijkt het, want de dierenpolitie maakt er een eind aan. Nee, de buren hebben niet geklaagd, vertelt de wijkagent, maar 185 duiven is te veel voor de ‘draadkooien’ van Martin die ook al ongeschikt geacht worden, zo vertelt de inspecteur van de dierenbescherming. In juli waren ze al bij Martin wezen kijken en bij de hercontrole van vandaag zijn er nog steeds teveel duiven en zijn de hokken niet schoon. Daarom worden de postduiven meegenomen. Ze gaan allemaal naar een geheim opvangadres, terwijl Martin die morgen nog dertig duiven bij de bond heeft aangemeld.“Die eigenaren krijgen straks allemaal bericht en dan zijn hun duiven hier niet meer.”
Een andere vogelopvanger komt langs met allerlei dierenkratten en laadt de duiven in. Eentje ontsnapt en vliegt weg, maar de rest gaat mee. “Ik heb vanmorgen ook nog snel een paar duiven losgelaten”, vertelt Martin. “Dat mocht niet. ‘Ze zijn toch nog niet in beslag genomen?’ – ‘Daar zijn we nu mee bezig’, zeiden ze.”
De 62-jarige berust nu in de situatie. Zijn eigen duiven mogen blijven, maar de opvang komt leeg te staan. Dat zou sowieso snel gebeuren, want het hoogseizoen van de vluchten is voorbij, maar dat de dierenbescherming de verdwaalde postduiven meeneemt, doet hem zeer, De man van Vogelrevalidatiecentrum in Zundert die de duiven in zijn bestelauto laadt, snapt de goede bedoelingen van Martin. “Maar nee, dit kan zo niet.”

[image=286979]

[image=286982]

[image=286983]

[image=286981]

[image=286984]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant