Afbeelding

Herdenking 100 jaar Vluchtoord opent bij VVV

Kunst en cultuur 28 keer gelezen
UDEN – In de VVV-winkel aan het Mondriaanplein in Uden wordt woensdag het herdenkingsprogramma van honderd jaar Vluchtoord bekend gemaakt. Een speciaal in het leven geroepen werkgroep is al maanden bezig om een jaarprogramma te maken voor jong en oud.

[image=286613]

In de VVV-winkel en op de website (www.vvvuden.nl) is vanaf woensdag het programma van honderd jaar Vluchtoord te vinden. Bij de VVV aan het Mondriaanplein kunnen bezoekers ook een inkijkje krijgen over het dagelijks leven in het kamp. Het herdenkingsjaar is om Udenaren en Belgen te laten herdenken dat Vluchtoord honderd jaar geleden werd gesticht. In dit kamp zijn vanaf februari 1915 tot na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 vele duizenden belgen opgevangen.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wilde het Duitse leger over Belgische grond naar Frankrijk. De Belgische regering weigerde om het Duitse leger over hun grondgebied te laten trekken. Vele burgers en soldaten vluchtten voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Voor al die mensen moest huisvesting, voeding en verzorging geregeld worden. De Nederlandse regering probeerde de vluchtelingen in tijdelijke vluchtkampen en later in zogenaamde "Vluchtoorden" te plaatsen. In Uden kwam zo’n vluchtoord. Half februari 1915 werden de eerste bewoners gehuisvest.
Het hele jaar door staan er verschillende activiteiten op het programma. Kijk voor het programma en meer informatie over het Vluchtoord vanaf 20 augustus op http://www.vvvuden.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant