Afbeelding

Eerste Bevrijdingstocht tijdens herdenking OMG

Algemeen 55 keer gelezen
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden heeft plaatsgevonden. In de gemeente Veghel wordt daar in september uitgebreid bij stilgestaan. Op een oproep aan verenigingen en instellingen om initiatieven voor de herdenking en viering van de bevrijding te melden, is massaal gereageerd. Uit deze reacties is een programma samengesteld dat in de periode van 12 tot en met 21 september plaatsvindt. De redactie van Stadskrant Veghel gaat op pad om een aantal van deze initiatieven uit te lichten.

VEGHEL – Een wandeling door de geschiedenis van de bevrijding van Veghel. Dat is de eerste Veghelse Bevrijdingstocht die gehouden wordt op zondag 14 september. Een initiatief van Veghel Wandelt. “We speelden al langer met het idee om zelf een wandeltocht te organiseren, toen kwam de grote herdenking van Operatie Market Garden in zicht en besloten we dat dat een mooi moment was”, beredeneert Martin Aalbers, secretaris van Veghel Wandelt.

[image=285753]

De wandelroute - met keuze uit de afstanden 7,5, 15, 20 en 40 kilometer - leidt de wandelaars langs allerlei monumenten en plekken die de bevrijding van Veghel vertellen. Het monument ‘Stil Verdriet’ aan de Heuvel in Veghel is één van de plekken waar de wandeling langs voert. “Er is vreselijk geschoten op deze plek tussen het Havelt, Heuvel en het Ham. Hele boerderijen gingen hier in vlammen op. En na de bevrijding zijn twee volwassenen en vijf kinderen overleden toen zij hier speelden tussen en met resten van munitie”, vertelt Aalbers en hij wijst naar de plek waar het monument met de handjes staat. “We hebben de route bewust uitgezet langs monumenten en plekken die iets met de bevrijding te maken hebben.” De oude spoorbrug over de Aa is nog zo’n voorbeeld waar de wandelaars overheen lopen. “Daar is hevig gevochten maar je staat er niet bij stil dat het de originele brug is omdat het geen monument is. Of villa Klondike aan de Hoogstraat, daar was het hoofdkwartier. Er zijn weinig monumenten en je moet ook weten dat ze er zijn. Zo lopen we langs de Laarsweg in Zijtaart. Daar heeft na de bevrijding, op 22 of 23 september, een verdwaalde Duitse patrouille een tankwagen in brand geschoten. Voor de soldaten die daar om het leven gekomen zijn hangt er nu een kruis met een plaquette aan de boom met de namen van de omgekomenen erop. Dat weet bijna niemand.”

Historische bussen
De wandelroute van 7,5 kilometer is voor de jeugd geschikt. Aalbers raadt wandelaars die iets van de geschiedenis te weten willen komen, de 15 kilometer te lopen of de 20 kilometer. De langere routes lopen via het Airbornepad, wat ook vol herinneringen en geschiedenis ligt. Diegene die de 20 kilometer lopen, lopen naar Sint-Oedenrode. Daar worden de wandelaars in historische bussen weer naar Veghel gebracht. De 40-kilometerwandelaars lopen van Veghel naar Sint-Oedenrode en weer terug. Het is de bedoeling dat de wandeltocht ook in de toekomst blijft bestaan. “We hebben het voornemen om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, telkens op de zondag het dichtst bij de dag van de bevrijding.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant