Afbeelding

‘Kermis Uden moet je meemaken’

Centrum 21 keer gelezen
UDEN – Het centrum van Uden is vanaf vier uur vrijdagmiddag het bruisend hart van de jaarlijkse kermis. Een feest dat iedereen al eeuwenlang blijft verbazen. Steeds anders, maar altijd met diezelfde gezelligheid. Waar jong en oud, groot en klein elkaar ontmoeten in een sfeer die uniek is. Of nu is om te zwieren en te zwaaien of zo maar even bij de poffertjeskraam langs te gaan. Jan Boots, directeur van de Nederlandse Kermisbond (N.K.B) in Alkmaar kan er nog steeds lyrisch over zijn.

[image=284942]

In Nederland land zijn jaarlijks meer dan tweeduizend kermissen. Grote en kleinere. De N.K.B. waarvan de rechtsvoorganger opgericht is in 1921, behartigt de belangen van de aangesloten kermisexploitanten. In de zomermaanden vergadert het bestuur altijd in een gemeente waar het kermis is. Boots: “Dit jaar is de keuze gevallen op Uden en dat heeft mede te maken met de inzet van wethouder Thijs Vonk die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de kermis en de uitdaging ter hand heeft genomen ‘zijn’ Uden tien dagen te laten genieten. Extra te waarderen dat dit juist in een tijd gebeurt waarin de crisis net als overal merkbaar is. Belangrijk is dan dat steeds wordt ingespeeld op ontwikkelingen. En dat doet Uden.”

Geschiedenis
Kermis is een feest met een lange geschiedenis, die volgens sommigen teruggaat naar het begin van onze jaartelling. Dat zag er natuurlijk allemaal anders uit dan nu. Langzamerhand ontwikkelde zich de kermis tot een traditie, vooral na de uitvinding van de stoommachine. Boots: “Omdat de kermis voortdurend verandert, blijft de kermis altijd. Het leuke van kermis is, en daarmede tegelijk ook het unieke, dat niets hoeft. Je kunt er even over heen lopen. Kijken naar hoe je vrienden of buren zich vermaken in de botsauto’s of vol verbazing uit het spookhuis komen. En wellicht besluit je om een zakje nougat of zo’n grote zuurstok mee te nemen.

Blikvangers
In Uden kan dat dit jaar weer tien dagen lang. Kermiscoördinator Pascal Donkers is erin geslaagd een geweldig aanbod te presenteren met veel blikvangers. In de speciale Kermiskrant die in het Udens Weekblad is verspreid, valt er alles over te lezen. Net als over de speciale activiteiten die een bezoek nog leuker maken. Dat moet je meemaken, genieten en alles aan de kant zetten.” De kermis in Uden duurt tot en met zondag 27 juli.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant