Afbeelding

‘Schoenmysterie’ op vliegbasis Volkel

Opmerkelijk 70 keer gelezen
VOLKEL - Al enige tijd wordt hard gewerkt aan de renovatie en vernieuwing van de primaire start- en landingsbaan van vliegbasis Volkel. Om dit project te realiseren werd eerst de oude baan verwijderd. Bodemonderzoek bracht de aanwezigheid van maar liefst negen oude, niet gesprongen, vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Dat op zich is al niet mis en dit gevaarlijke spul is natuurlijk vakkundig onschadelijk gemaakt en weggewerkt. “Maar er is nog meer boven ‘water’ gekomen”, zo vertelt Gerard van der Hoeven van de traditiekamer Typhoon.

[image=284876]

“Er zijn talloze bomscherven, niet afgevuurde 20mm- en mitrailleurpatronen, niet gebruikte bomstaarten en vliegtuigonderdelen van een in september 1944 gecrashte Dakota gevonden”, vertel Gerard. “0De patronen en bomstaarten werden door de Canadese 126e wing in de haast achtergelaten in de toch wel erg handige bomgaten. Dat scheelde kuiltjes vullen! De Canadezen verkasten met hun Spitfires van Volkel naar de landingsstrip bij Heesh. Oké dit alles was met een beetje fantasie wel te bedenken, maar toen…. De meest opmerkelijke zo niet dan toch wel zeer mysterieuze vondst was die van een schoen. Naar het zich laat aanzien een damesschoen maatje 38 en dan alleen de rechterschoen! Vreemd? Zeker, want iedereen vraagt zich sinds dien al krabbend op het hoofd af: Hoe komt in hemelsnaam één damesschoen onder de landingsbaan terecht? Van wie was die schoen en… wat en hoe is dit gebeurd?”
De vrijwilligers van de Traditiekamer Typhoon en de documentatiegroep Volkel proberen van alles te verzinnen maar zijn er nog niet uit. “Vreemd is ook dat de schoen op de neus een slijtageplek heeft die wellicht veroorzaakt is door brand. Wie het weet, mag het zeggen. Een oproep om duidelijkheid is hier zeker op zijn plaats. Dus mocht u in het verleden iemand zijn tegengekomen met een verhaal dat refereert naar iets dat hier misschien mee te maken kan hebben, dan horen de historici van vliegbasis Volkel dit graag. Zelfs een anonieme melding wordt op prijs gesteld. Het gaat om ‘het verhaal achter’ de schoen, dat is belangrijk. Mocht de schoen van een van de lezeressen zijn dan kan hij worden afgehaald. Maar dan wel het linker exemplaar als bewijs meebrengen, dat mag duidelijk zijn. U kunt uw informatie kwijt op telnr. 0413-276315.”

De Traditiekamer van vliegbasis Volkel is op afspraak gratis voor particulieren te bezoeken op de 1e en 3e vrijdag van de maand ’s-middags van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan telefonisch op 0413-276135 of via de mail naar henk.talen@ziggo.nl. Graag drie dagen van te voren en neem geldige legitimatie mee.

[image=284877]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant