Afbeelding

Kermisjeugd heeft les in bijzondere school

Onderwijs 61 keer gelezen
UDEN - "Lekker koud, nóg een keer", roepen de kinderen. Met een kleine waterspuit zorgt juf Petra Sormani voor wat verkoeling op de gezichtjes van de leerlingen van de rijdende school. Ze hebben buiten gespeeld en nemen met rode wangen weer plaats op de stoeltjes in de klas. Wethouder Thijs Vonk slaat het tafereel lachend gade. Hij brengt deze warme donderdagmiddag een bezoekje aan de Rijdende School in het Udense sportpark.

[image=284858]

Tijdens de Udense kermis staan er drie grote trailers van de stichting opgesteld. Een bijzondere school, zo constateert de wethouder, "waar met deskundigheid, zorg en liefde onderwijs wordt gegeven." Groepsleerkracht Sormani heeft in Uden, samen met enkele collega's, de zorg over 24 kinderen. De ene kermis zijn dat er meer dan een andere. "Het ligt een beetje aan de grootte van de kermis", legt ze uit. "We hebben voor kleinere kermissen met minder kinderen ook de beschikking over andere bussen. Mini-scholen noemen we die." En mocht het nodig zijn dan kan er zelfs les op afstand worden gegeven. "Daarvoor werken we met de webcam."

Omhelzen
De trailer is ingericht als een 'normaal' klaslokaal en voorzien van alle gemakken, inclusief airconditioning. Een faciliteit die deze warme middag wel van pas komt. Er is een speelhoek, veel lesmateriaal en natuurlijk computers voor de kinderen. "Omdat de kinderen overal vandaan komen en er in Nederland met verschillende methodes wordt gewerkt vraagt dat van ons best veel", erkent ze. Ze heeft met veel kinderen een bijzondere band. "Ik maak veel kermisfamilies al jaren mee. Ik kom ook bij ze in de woonwagen om over hun kind te praten. Vaak begeleid ik kinderen van de wieg totdat ze het ouderlijk huis verlaten. Als ik de kinderen na een paar weken weer zie, zou ik ze soms het liefste omhelzen in plaats van een hand te geven. Maar dat doe ik niet altijd, je bent toch hun leerkracht."

[image=284859]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant