Afbeelding

Aarbeien van Jan op Udense rotonde

Column 97 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Ik weet niet of je de immense aardbeien al hebt gezien die komende week op die Udense rotonde komen te liggen, maar het zijn echte joekels. Je kunt er niet omheen. En als dat lukt, wordt dat wel even slikken, althans voor mij, want hoe lekker ik ze ook vind uit de automaat van Jan, bij het zien van een aardbei, begin ik steevast te trillen.

Mijn therapeut zegt dat het goed is om het met andere mensen te bespreken, dus daar gaat-ie: Zomer 1974, ik was 14 jaar oud en kreeg mijn eerste vakantiebaantje op aardbeienfarm Van der Heijden in Dinther. Het viel me zwaar. Moest ik nou trekken of draaien, en welke aardbeien waren nou rijp en welke niet? Het is ook zo laag bij de grond! Al na mijn eerste kistje, gaf de boer mij de zak. “Wij maken geen jam Mark, wij plukken hier aardbeien!” Later mocht ik op een kantoor de vensters schoonhouden … van de enveloppen, maar dat ging ongelofelijk in de papieren lopen. Ook ontslagen. Verder ben ik nog parttime-parkeerwacht geweest maar ook meteen weer op straat gezet, omdat ik overdag de geparkeerde auto´s ging verhuren. En oh ja, tussendoor heb ik in een Veghels bejaardenhuis nog even de lakens uitgedeeld, maar dat bleek ook geen directiefunctie te zijn. Ik bedoel maar, mijn lijst van miskleunen is langer dan die van die Twentse neuroloog, om maar een mislukte vergelijking te trekken. Maar mijn eerste ontslag is me het meest bijgebleven.

Voorjaar 2014. Alsof ik met grote letters JAM op mijn voorhoofd heb staan, zo betreed ik na 40 jaar weer eens een aardbeienbedrijf. Onder het motto “Kom in de Kas bij de Aardbeien van Jan” kan ik over de koppen lopen. Wat een drukte! Eenmaal binnen in de kas, zie ik dat er een ware revolutie heeft plaatsgevonden. De aardbeien hangen in lange bakken op ruim anderhalve meter hoogte en met touwtjes worden de bladeren voor de vruchtjes weggehouden. Niks geen gewroet, laag bij de grond. Je kunt er zo bij! En moet je die goud-rooie kruisbestuifde pareltjes zien pronken. Die jongens zijn volgens mij allemaal rijp. Als de groep doorloopt, pluk ik er stiekem eentje. Voor ik er zelf erg in heb, gil ik dwars door de kas: “Kijk dan Jan, ik kan ‘t: GEEN JAM!”

Een zomers en koninklijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant