Afbeelding

Gelatenheid na plotseling verlies

Column 43 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Je zult een enorme levensverzekering hebben afgesloten en maar niet doodgaan. Of als vegetariër een kikker in je keel hebben. Verslaafd zijn aan twitter en je therapeut kan je niet volgen. Nou ja, ik kan nou nog zoveel verzinnen maar mijn gevoel is op dit moment met niets of niemand te vergelijken.
Het is inmiddels donderdagochtend 9 uur en ik kan het nog steeds niet vatten. Is het werkelijk afgelopen? En het ging zo goed! Ik kon er ook zo enorm van genieten, van de flanken, van de stevige basis, zowel achter- als voorin, maar uiteindelijk blijkt het dus allemaal brandhout!

Ik heb het uiteraard over die tachtig jaar oude boom die woensdagmiddag op de Udens Klein Eeuwselweg domweg is omgevallen. De binnenkant van de oude reus bleek helemaal rot en dan is het over en sluiten. Ik sprak net op de Udense Markt een aangeslagen jongeman die zei dat het misschien wel jammer was maar “De jongens hebben alles gegeven. Je zag wel dat ze de klus in anderhalf uur hadden willen klaren maar op het eind zaten ze steen-kapot.” Hij doelde uiteraard op de brandweer die ruim twee uur bezig is geweest om het gevaarte om te zagen.
Zelfs in Veghel bleken ze onder de indruk van het plotselinge verlies. In café brasserie De Gouden Leeuw stonden volwassen mannen te janken, zo hoorde ik van een kennis. En dat is dan wel weer mooi. Als ze daar óók janken om de teloorgang van een Udense boom, is er misschien nog hoop dat Veghel en Uden in de toekomst tóch ooit samen zullen gaan.

Het verlies zal op den duur wel slijten. Gelukkig maar, want we moeten wel verder. Dus laten we ons niet teveel concentreren op die fatale laatste uren, maar ons ook de goede tijd herinneren, waarin alles nog voor de wind ging. Als we het over de Titanic hebben, gaat het ook altijd over die aanvaring met die rottige ijsberg, maar over die duizenden zeemijlen die het schip zonder problemen had afgelegd vóór die ijsberg langs kwam, daar hoor je niemand over. Kom beste lezer, niet te sip! Blaffende honden slapen niet, leeftijd komt met de jaren en hoge bomen vangen veel winst, die rechtstreeks de Udense gemeentekas in gaat. Oh, wat zullen ze dan weer juichen op de Markt.
Erg veel sterkte gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant