Afbeelding

In gesprek met wethouder Van Merwerode

Politiek 57 keer gelezen
UDEN - Matthie van Merwerode (63) is een kleine twee maanden actief als wethouder van D66 in de gemeente Uden. Hij voelt zich aardig thuis in het gemeentehuis. Niet vreemd, want hij werkte er al ooit eerder, als sector directeur grondgebiedzaken. Een gesprek met de man die relatief onbekend is in de Udense politiek, maar opeens op het toneel verschijnt als wethouder in het nieuwe college van Uden.

[image=283342]

Werken voor een overheid is u niet vreemd?
“Ik werkte lang als consultant voor zowel de rijksoverheid als lokale overheden. In de tijd dat er sprake was van een fusie Uden-Veghel werkte ik van 1993 tot en met 1995 voor de gemeente Uden. Toen die fusie niet doorging, ben ik voor mezelf begonnen als consultant. Daarnaast had ik een makelaar en rentmeesterkantoor. Ik deed project management voor woningcoöperaties , ziekenhuizen en middelbare scholen. Op het moment dat ik benaderd werd om wethouder te worden, was ik interim-directeur van een woningbouwcorporatie in Gelderland. Dus ja, ik ken de wijze van werken en de dynamiek van besluitvorming.”

Hoe goed kent u Uden?
“Ik woon ruim twintig jaar hier en weet redelijk wat er leeft in het maatschappelijk middenveld. Misschien is het ook wel goed dat ik niet heel diep verankerd ben in het Udense. Ik heb daardoor wellicht een frisse kijk, ben niet té vervlochten en geconditioneerd.”

Waar bent u opgegroeid?
"In het Zuid-Hollandse Dubbeldam dat nu onder Dordrecht valt. Via omzwervingen via Wageningen, Amersfoort en Eibergen bij Enschede ben ik in Uden terecht gekomen. Mijn vrouw komt uit West-Brabant en die wilde terug naar de provincie. Mijn kinderen zijn inmiddels uitgezworven over het land."

Past uw portefeuille goed bij u?
“Duurzaamheid en milieu passen zonder meer goed bij het D66 profiel. Het is een breed begrip waar meer kleur aan gegeven moet worden. Van verkeer en vervoer, cultuur, natuur en landschap en ontwikkeling moet ik snel het beleid eigen maken. En kennis maken, accenten leggen. Ik geef mezelf tot september de tijd om uit te zoeken wat de buitenwacht er van vindt. Wat wil de Udenaar zelf. Want ik wil de luiken open en veel samenwerken met een platform als Udenaar de Toekomst bijvoorbeeld. Dat werkt als een steentje in de vijver. Ik ben er dan ook voor om meer burgers te betrekken met een G1000, zoals de gemeenteraad dat voorstelt. Maar dan wel met doe-groepen. Er wordt genoeg overlegd.”

Wat wilt u met cultuur bijvoorbeeld?
“Ik ben benieuwd naar wat de mensen in de culturele sector beweegt en wil graag samenwerken, de kwaliteit koesteren en overeind houden. De verbinding zoeken en creativiteit van jonge mensen gebruiken. Ik werk graag met jonge mensen. Het is belangrijk om samen met hen in kansen te denken en ideeën uit te werken die werkgelegenheid genereren. Cultureel ondernemerschap is vrij denken en op andere onderdelen toepassen.”

U bent de oudste van het stel?
“En ik heb geen einddatum. Ik was ondernemer, ben het nog. Maar ik wil graag wat betekenen voor de publieke zaak. Dat bedoel ik niet zweverig of idealistisch. Het is geen kwestie van op een knopje drukken, je moet er daadwerkelijk wat voor doen om invloed uit te oefenen. Mensen die commentaar hebben op de overheid, moeten in de gemeenteraad gaan. Ik ben sinds 2009 politiek actief voor D66 en zat in het bestuur. Ik heb geen moment rekening gehouden met een wethouderschap. Op de Dag van de Arbeid wilde ik stoppen met werken, maar daar kwam 0,7 fte wethouderschap voor in de plaats. En het bevalt me. Ik denk bovendien dat het college met een dertiger, veertiger, vijftiger en zestiger een goede afspiegeling is van de gemeenschap.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant