Afbeelding

Burgers en bloemen voor de bij

Opmerkelijk 35 keer gelezen
ODILIAPEEL – Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens heel nuttig. De prachtige akkerranden vol met veldbloemen van Jos en Minet Derks uit Odiliapeel trekken veel bekijks. Niet alleen van voorbijgangers maar ook van insecten. En dan vooral van bijen, waar de bloemen speciaal voor zijn ingezaaid. Om die beestjes een handje te helpen heeft Derks de bloemen gezaaid in navolging van de campagne ‘Burgers voor bijen’.

[image=283279]

De bedoeling is om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Want onderschat die beesten niet, ze zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening van mens en dier. Zonder bestuiving door de bij kunnen veel gewassen zich niet ontwikkelen. De campagne is een samenwerking tussen telers en burgers, ondersteund door natuur- en agrarische organisaties.
Jos en Minet Derks hebben ruim 8000 vierkante meter grond ingezaaid in Volkel en in Odiliapeel. Eigenlijk is de bedoeling dat burgers die het mooi vinden, de boer ook financieel een beetje ondersteunen. Zodat ze trotse sponsor zijn van zo’n fleurige strook vol voedsel voor bijen en andere bestuivers. “In ruil voor een euro per vierkante meter bloemen, krijgen ze van ons een rondleiding op het bedrijf. Maar niemand heeft zich nog gemeld. Wel krijgen we veel positieve reacties. Maar zelf genieten we er ook van”, zegt Jos die een akkerbouw en loonbedrijf runt samen met zijn vrouw Minet.
Het heeft ze zeker zeshonderd euro aan bloemenzaad gekost. Plus dat de grond geen opbrengst levert. “Maar dat hebben we graag over voor de bijen.” Het stel is trouwens altijd al duurzaam bezig en is aangesloten bij de Stichting Veldleeuwerik. Akkerbouwers en verwerkende bedrijven werken daarin samen om de duurzame productie te stimuleren. “We zijn bijvoorbeeld zuinig met diesel en zorgen dat we onze grond vruchtbaar houden. Bloemen zaaien voor de bijen is ook een vorm van duurzaamheid.”

www.burgersvoorbijen.nl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant