Afbeelding

Veghelse markt ontploft weer

Column 30 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83003]

Mijn vriendin wilde even met me praten. Het was serieus, want het moest zonder voetbalcommentaar op de achtergrond. Oeps. Ze keek me zuchtend aan en zei dat ik sinds het begin van het WK helemaal niets meer uitvoerde. Ongelofelijk dat ze dat zei! “Noem je dat niks? Ik eet chips, ik drink bier, ik scheld en vloek op die voetballers én op de scheidsrechter … ik heb het hartstikke druk!” En waarom vond ze nou ineens dat ik teveel met voetballen bezig was? Ik ken haar al vanaf juni 1996, toen Nederland in de strafschoppenserie werd uitgeschakeld door Frankrijk. Ze wil het gewoon niet snappen. Van de week zei ze ineens: “Begrijp ik nou goed dat Strootman en Van der Vaart het WK missen? Wat verdienen die jongens, een ton per week? Daar kunnen ze toch wel een televisie voor kopen?” Tja, wat zeg je dan terug, als voetbalfanaat? Ik heb haar van de week voor de wedstrijd Chili - Nederland buiten spel gezet. “Hier heb je 50 euro om te gaan winkelen, en kom asjeblieft pas terug na het voetbal”. Ze nam het geld aarzelend aan maar zei zoveel waarschijnlijk niet nodig te hebben. Ik antwoordde, “Nou, ik ben bang van wel, want het WK duurt nog tot 14 juli … “

Ik sta niet alleen. Het oranjevirus maakt in onze regio steeds meer slachtoffers. Van Lith tot Odiliapeel kom je geen straat meer tegen waar géén oranje vlaggetje hangt. In Veghel is de Markt al drie keer ontploft, en ik las dat ze bij de Osse voetbalclub SV TOP nu al een kampioensfeest gaan vieren, terwijl we nog niet eens in de kwartfinales staan. In Ravenstein zou een pyromaan actief zijn, maar het zou mij niet verbazen als het hier slechts gaat om een doorgedraaide voetbalgek, die dat hele Maasstadje nou ’s echt oranje wil laten kleuren.
Alleen gemeente Uden blijft zich met hand en tand verzetten tegen de oranjegekte. Zo is ons, inwoners van het buurtschapje Slabroek, te verstaan gegeven dat het aantal WK-pools de hoeveelheid echte Polen niet mag overschrijden. En in deze weekkrant werd een oproep geplaatst om de oranje slingers zoveel mogelijk van de straat te houden. Het zou de vuilnisophalers hinderen. Leuk bedacht, maar hoe herken je die ophalers? Precies, aan hun oranje hesjes. Wie is hier nou gek?
Geen virusvrij weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant