Afbeelding

Expositie Franciscus en de natuur in MRK

Kunst en cultuur 25 keer gelezen
UDEN – In het MRK Uden is van zaterdag 28 juni tot 12 oktober een een expositie over de patroon van de dieren: Franciscus. De heilige uit Assisi (1180-1226) preekte tot de vogels en de bloemen. Werelddierendag 4 oktober, feestdag van Franciscus herinnert ons aan zijn vergaande liefde. De expositie wordt ondersteund door excursies naar de bijzondere tuinen van Franciscanenkloosters in Megen en Velp, workshops, lezingen andere activiteiten.

[image=282755]

In de expositie ligt het accent op de moderne kunst. Franciscus is en blijft een inspirerende heilige voor deelnemende kunstenaars als Rinke Nijburg - Gerda Ten Thije, Rob Sweere, Jacques Frenken en Bas Meerman. In de kruidentuin van het museum staat een monumentaal beeld van Franciscus, gevormd uit afgietsels van oude landbouwwerktuigen, door Johan Claassen. Dichter Maarten van den Elzen zal een selectie van gedichten presenteren die met behulp van sensoren doorheen de kruidentuin te horen en beluisteren zijn. Daarnaast worden er filmfragmenten van Passolini 's Uccellacci e uccellini en Rosselini's Francesco giullare di Dio vertoond.

'Loslaten'
Speciaal voor de expositie maakt Pavèl van Houten het werk 'Loslaten': Franciscus als voorganger in het durven loslaten van materiële zaken , het zich bloot stellen aan de natuur, het accepteren van sterfelijkheid. In Loslaten wordt gezocht naar de parallellen tussen de stigmata van de heilige en het verval van de natuur.
Van een 18e eeuws doek met De stigmatisatie van Franciscus wordt het craquelé onderzocht en vergeleken met soortgelijke patronen in de natuur, in het bijzonder in de kruidentuin van het museum. De patronen worden overgetrokken op glasplaten, in kaart gebracht en geëxposeerd.

Excursies
In het kader van de expositie zullen er excursies naar de tuinen van de kloosters in Megen en Velp worden georganiseerd. Het MRK beschikt over een kruidentuin, aangelegd naar het voorbeeld van de middeleeuwse 'cruydthof', in Megen volgt de indeling van de tuin het kerkelijk jaar, terwijl Velp een biologische moestuin bezit, waarvan de producten, de groenten deel uitmaken van de maaltijd van gasten en bewoners. Deze tuin is gewoonlijk niet voor publiek toegankelijk. Alleen op 21 juni en 9 augustus maakt Velp deel uit van de excursie.
Wout Oosterkamp, bas-bariton en tot voorkort verbonden aan de leefgemeenschap in Velp, zal in het MRK een aantal middagen workshops verzorgen over het zonnelied van Franciscus. Op zondagmiddag worden er lezingen georganiseerd rond het thema Franciscus in de cultuur en natuur. Op 4 oktober wordt gevierd met een speciaal programma voor kinderen en hun dieren.

Volg het activiteitenprogramma op http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant