Afbeelding

Bevrijdingsvuur achterop de fiets naar Wales

Opmerkelijk 26 keer gelezen
UDEN - Het oorlogskerkhof in Uden was maandagochtend het vertrekpunt van een tocht met bevrijdingsvuur naar Wales om in Cardiff te dienen als een symbolische uitnodiging aan de bevrijders van ’s-Hertogenbosch voor de bijwoning van de zeventigste bevrijdingsherdenking, eind oktober 2014.

[image=282677]

Vijf jaar geleden was het vuur door Bossche ambtenaren op de fiets vanuit Wales naar Uden gebracht waar het in het kapelletje op het Piusplein 'bewaard' is gebleven. Nadat het vuur vanuit het kapelletje naar de speciale vuurschaal op de sokkel van het Offerkruis op de begraafplaats was overgebracht, werd de door de fietsers mee te voeren fakkel ontstoken.
De ceremonie werd maandag omlijst door korte toespraken door vertegenwoordigers van de gemeente ’s-Hertogenbosch en van de Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch en ook was er muziek uit den Bosch. Ook burgemeester Hellegers was aanwezig en benadrukte dat iedereen welkom is in Uden om de bevrijders van Den Bosch die in Uden begraven liggen te komen herdenken.
De eerste etappe van de tocht naar Wales voerde vandaag via het Welsh Monument te ’s-Hertogenbosch naar Hoek van Holland om van daaruit naar Cardiff door te reizen.

[image=282674]

[image=282675]

[image=282676]

[image=282678]

[image=282679]

[image=282680]

[image=282681]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant