Afbeelding

‘Refter’ met uitzicht op tuin MRK

Kunst en cultuur 10 keer gelezen
UDEN – Het MRK Uden heeft er een nieuwe publieksruimte bij. De laatste hand wordt verricht aan de inrichting van de ‘Refter’, een ruimte die voor de helft in gebruik was als kantoor. De wanden zijn eruit gehaald zodat er een lange open zaal ontstaat met volop uitzicht over de kruidentuin. Het moet de plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen lezen, werken of gewoon even lekker kunnen zitten.

[image=282444]

“Het was zo jammer dat het mooie uitzicht op de tuin alleen voorbestemd was voor ons op kantoor. Bovendien willen we de tuin meer bij het museum betrekken. Nu bestaat de toegang nog uit alleen een klein deurtje. Straks kun je volop naar buiten kijken, komt het licht naar binnen en krijg je een relatie met buiten”, legt conservator Wouter Prins uit. Hij vertelt enthousiast over de inrichting van de Refter.

Gratis
“We plaatsten authentieke kloostertafels uit de achttiende eeuw van de Clarissen uit Megen. Die staan in een lange rij. Je kunt er koffie en thee drinken en wellicht in de toekomst ook lunchen. Mensen kunnen er afspraken maken, los van een museumbezoek. De toegang is gratis. Je kunt er studeren, internetten, de collectie online bekijken. Maar ook staan er boeken om te lezen of door te bladeren. Aan de muur hangen unieke zwart-wit foto’s van de Clarissen in hún refter en mooie natuurfoto’s van Marc Mulders om de sfeer van buiten naar binnen te halen. De deur staat met mooi weer open, zodat je ook gemakkelijk buiten in de tuin kunt gaan zitten.”

Vrijwilligers
Het kantoor is verhuisd naar de bibliotheek van het Museum voor Religieuze Kunst. Die zit aan de straatkant met een nieuw raam dat uitzicht biedt op de besloten voortuin achter de poort van de abdij waar de zusters Birgittinessen wonen. “Ook hier hebben we het niet slecht getroffen. We hebben de bibliotheek opgeruimd en ruimte voor drie werkplekken gemaakt. Een prachtige oplossing en allemaal tot stand gekomen dankzij vrijwilligers.”
De ‘Refter’ is voor het eerst open tijdens de opening van de expositie 'Franciscus en de natuur' komende zaterdag.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant