‘Dit moet ik meemaken’

Kunst en cultuur 31 keer gelezen
UDEN – Het idee lag er dik vijf jaar geleden al, maar 30 augustus is dan toch eindelijk de première. Al maanden wordt er gerepeteerd en sinds kort ook buiten in het openluchttheater van Naat Piek. Grenslicht is de titel van het door de groep Openluchtspel groots uitgevoerde toneelstuk, geïnspireerd door Belgenkamp Vluchtoord in Uden ten tijde van de Eerst Wereldoorlog. Deze voorstelling is de eerste activiteit in het kader van de herdenking 100 jaar Vluchtoord in 2015.

[image=282121]

Grenslicht gaat over wanhoop, verdriet en pijn. Over leven en overleven. Over hoop, verlichting en uiteindelijk bevrijding. Een stuk over de eigen historie, speciaal voor theater Naat Piek geschreven door Gert-Jan Peeters en onder regie van Sofie van den Krommenacker.
De productieleiding is in handen van Erik Coppens en Tanja van Lanen. Beiden zijn al heel lang verbonden aan theater Naat Piek. Tanja als speelster en later onder andere als bestuurslid en Erik vooral als decorbouwer, licht-en geluidsman en technicus. Omdat Grenslicht een grote productie is die zeker twee en een half uur gaat duren, doen ze dat samen.
De groep bestaat uit zeker 65 spelers en daar komen later nog eens twintig kinderen bij. Met alle andere medewerkers meegeteld, wordt het gigantisch en is het daarom ook de enige productie van dit seizoen.

Verwachtingen
Erik: “Jaren geleden hielden we hier al Belgische feesten. Gert-Jan is toen al gaan schrijven, maar de uitvoering werd steeds uitgesteld. Uiteindelijk kwam het jaar 2015 waarin 100 jaar Vluchtoord wordt herdacht, steeds dichter bij en hebben we daar maar op gewacht. Ondertussen is er veel geschaafd aan de tekst en de uitvoering. De verwachtingen zijn hoog. We stonden allemaal te popelen om eraan te beginnen.”

Mannen
Tanja: “Aan spelers hebben we geen gebrek. Iedereen wilde meedoen. Was het vijf jaar geleden eigenlijk alleen nog een geschiedenisverhaal, een documentaire. Nu is het verwerkt in een geromantiseerd verhaal met alle mogelijke gebeurtenissen die in families voorkomen. Het is dan ook een verhaal geworden dat past bij dat van 100 jaar geleden, maar nu evengoed nog. Het is ook niet aan deze locatie gebonden. Het onderwerp vluchten is van alle tijden en alle plaatsen. ‘Dit moet ik meemaken’, zeggen alle spelers. Ook de oudere garde en enkele ‘slapende leden’, hebben zich aangemeld. We hebben zoals eigenlijk altijd, nog behoefte aan mannen.”

[image=282122]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant