Afbeelding

Kunstwerk van Udenaar de Toekomst

Kunst en cultuur 83 keer gelezen
UDEN - De kunstenaars Karel den Biggelaar en Martijn van Gemert uit Uden hebben een kunstwerk gemaakt als afronding van het project Udenaar de Toekomst. Het is een symbool geworden van ‘Groen, Gezond, Gastvrij en Gezellig’. Het kunstwerk werd woensdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis onthuld.

[image=231417]

‘Hoe ziet Uden er uit in 2020?’, die vraag werd in het project ‘Udenaar de toekomst’ door honderden mensen uit de gemeente, uit allerlei organisaties en in allerlei sessies beantwoord. Het leidde tot een gezamenlijk doel: ‘Uden vormt in 2020 een groen, gezond, gastvrij en gezellig centrum van de regio.’ Het rapport werd eind maart gepresenteerd. En nu is er dan een kunstwerk als vervolg daar op.

Balans
Volgens de kunstenaars is méér initiatief vanuit de samenleving nodig, maar dat is alléén mogelijk met actieve burgers, organisaties en bedrijven. “Wij hebben als partners in de samenleving gepoogd de juiste balans te vinden en duidelijke rollen te kiezen. Samen hebben wij er voor gezorgd dat de visie gestalte heeft gekregen. Vanuit de klassieke driedeling (ruimtelijk, sociaal en economisch) hebben wij een vertaalslag gemaakt naar de pijlers, die door de Udenaren het meest herkenbaar naar voren zijn gebracht: groene en gezonde omgeving, gastvrije samenleving en gezellig centrum van de regio.”

Vraagtekens
Het kunstwerk is ruimtelijk met plaats voor ideeën. Het geeft een sociaal beeld van twee Udenaren, dertig jaar verschil, die samen aan het werk zijn op verschillende fronten met een gemeenschappelijk doel. Ook met de economie is rekening gehouden: “Het budget was beperkt, maar dat heeft ons niet weerhouden om af te reizen naar de wereldstad Eindhoven, samen te ontbijten en materialen in te kopen bij een bekend woonwarenhuis om deze assemblage te construeren. Burgemeester Hellegers werd uitnodigd om de nodige vraagtekens te plaatsen. Dat zijn de uitnodigingen aan andere actieve partners in de samenleving om daar hun ideeën in kenbaar te maken,” aldus de kunstenaars.

Gastvrijheid
"We gingen uit van gastvrijheid en bedachten daar een tafel en stoelen bij. Als symbool dat we uiteindelijk tot boom uit is gegroeid. Met gebruim van veel kleuren, dat de veelzijdigheid van ideeën aangeeft die hier straks komen e hangen", legt Martijn van Gemert uit. "Een echte boom komt weer op de Markt, daarom hebben wij iets anders bedacht dat hetzelfde symboliseert", voegt Karel den Biggelaar toe. Na de onthulling in de publiekshal hadden de kunstenaars veel uit teleggen aan het nieuwsgierige publiek.

[youtube=e2TnAaO337U]

[image=231416]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant