Afbeelding

Petruskerk voor even Salzburger Dom

Muziek 54 keer gelezen
UDEN - De Sint Petruskerk van Uden leek zondag 6 januari voor een moment de Salzburger Dom. Het Sint Caeciliakoor Uden sloot haar ‘Mozartproject’ af en voerde de Krönungsmesse van Wolgang Amadeus Mozart uit.

[image=231609]

De traditie van de Krönungsmesse met Uden bestaat al langer. Meerdere malen is deze Salzburgse mis, die niet als Krönungsmesse ‘geboren’ werd, in Uden uitgevoerd. Voor de huidige muzikale leiding aanleiding om deze traditie in ere te herstellen. Ditmaal niet met Pasen, maar op het hoogfeest van Driekoningen. In een werkelijk overvolle Sint Petruskerk klonken de vertrouwde melodieën uit Mozarts’ tijd. Naast deze Krönungsmesse heeft het koor ook nog enkele Engelse Carols gezongen, helemaal passend bij dit feest.
Dirigent Marcus de Haard en organist Jan de Laat namen maanden geleden dit initiatief op en maakten er een project van voor het Udense Sint Caeciliakoor. Vele gastzangers sloten zich hierbij aan en waren nu nadien helemaal enthousiast. Men heeft ook de voorbereidingstijd als zeer constructief en voldaan ervaren; “we zijn helemaal meegenomen in de geweldige sfeer die er bij dit koor hangt. Dat laat je werkelijk tot volle bloei zingen. Fantastisch.” Ook eerste reacties vanuit het publiek waren jubelend en juichend: “deze traditie moeten we hier vasthouden.”
Een aantrekkelijk element was dat veel onder eigen vlag is gedaan. Twee solisten onder andere Ellen de Gier (sopraan) en Henk Gunsing (tenor) kwamen uit het koor zelf. De alt- en baspartij werden vervuld door Astrid Kouwenberg en Marius Wijdeven.
Ook de ondersteuning vanuit het parochiebestuur en de wijze waarop deken Van Osch participeerde maakten dit project tot een saamhorig geheel.
Op zaterdag tijdens de generale repetitie gaf dirigent Marcus de Haard nog uitleg over Mozarts’ Missa in C. Er was ook voor deze middag grote belangstelling, waarop diverse sponsoren en andere geïnteresseerden aanwezig waren.

Wie op de hoogte wil blijven van verdere activiteiten kan zich aanmelden via: www.caeciliakooruden.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant