Afbeelding

Burgemeester Sijbers: ‘Het gaat altijd over mensen’

Politiek 142 keer gelezen
SINT ANTHONIS – “Waar gaan we het over hebben? Over de crisis? Hoe het de overheid treft. Dat vind ik eigenlijk niet passend. Want als we het hebben over de crisis dan praten we eigenlijk alleen maar over de overheidsfinanciën, over samen de trap op en samen de trap af. Over bezuinigingen. Maar niet over de mensen die er door getroffen worden”, zo begon burgemeester Marleen Sijbers van de gemeente Sint Anthonis maandag haar nieuwjaarstoespraak.

[image=231708]

“Het gaat al enkele jaren slecht. Vele ondernemers zijn al getroffen en worden nog getroffen door de crisis, het vet is van de botten. Minder klanten, hogere kosten, langere betalingstermijnen of nog erger, niet betalende klanten. Mensen zijn hun baan kwijt geraakt of bemerken dagelijks dat het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is. De zekerheden van vroeger zijn de onzekerheden van vandaag. Kwetsbare mensen bemerken dagelijks dat sociale zekerheden afgebouwd zijn of worden. Dat zorg niet meer vanzelfsprekend is. En natuurlijk is het niet zo erg om af en toe eens een stapje terug te doen. Het is niet zo verkeerd om af en toe weer eens een systeem te herijken. Maar het gaat uiteindelijk niet over de overheid, het gaat niet over bezuinigingen, het gaat vaak over leefbaarheid en het gaat altijd over mensen. Laten we dat alsjeblieft niet vergeten.”

Samenwerking
Sijbers sprak in vragende zin over gemeentelijke over samenwerking. “Gaat het nu over wel of niet intensiveren van de samenwerking met Boxmeer of toch het hele Land van Cuijk? Vrijwillige samenwerking of toch herindeling? Maar dan praten we nog steeds over de vorm en niet over de inhoud. De vorm die we kiezen moet dienend zijn aan wat we willen.
Waar we het nog niet echt met elkaar over gehad hebben, en waar we het wel met elkaar over moeten gaan hebben, is hoe we zorgen dat ons rijke verenigingsleven, de vele vrijwilligers ook in de toekomst tot hun recht blijven komen. Welke voorzieningen we graag zouden willen behouden en welke voorzieningen wij moeten behouden. Hoe zorgen we dat al onze dorpen, onze de kernen, plaatsen blijven waar wonen, werken en leven goed gecombineerd kunnen blijven. Waar jong en oud zich thuis voelen en een veilige plek hebben. Waar leefbaarheid dus niet alleen een politiek thema is, maar een onderdeel is van wie we zijn en wat we willen.
Stelling is Sijbers over de aanpak van verhuftering van de samenleving. “Mensen die hulpverleners belemmeren in het uitoefenen van hun functie. Mensen die vernielen. De wiettelers, de drugshandelaren en jongeren die de maat kwijtraken tijdens het uitgaan. Ik keur dat niet goed, ergo ik keur dat af. Ik ben van mening dat, ook al ben je minderjarig, er passend gestraft moet worden.”
Vertrouwen krijgen en schenken, dat is nodig, vindt Sijbers. “Het gaat om onze dorpen, onze mensen, jong en oud, sterk en zwak, het gaat over onze ondernemers, onze inwoners. Het gaat om de vrijwilligers, de hulpverleners. Het gaat om de mens in Sint Anthonis. Doe wat je moet doen, Denk vanuit kansen, blijf zorgzaam, geloof in uw kracht en handel vanuit respect en vertrouwen. Onze inwoners verdienen dat. Zij maken Sint Anthonis, zij zijn Sint Anthonis!”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant