Afbeelding

Léon Munsters uit Dakar Rally

Sport 86 keer gelezen
VEGHEL – Erpenaar Léon Munsters ligt uit de Dakar Rally. De motorrijder van Team Desert Husky brak tijdens de achtste etappe zijn bovenarm. Veghelaar Frits van Eerd van XDakar heeft zijn hotelkamer afgestaan, zodat Munsters niet in het bivak hoefde te slapen. Munsters komt zo snel mogelijk naar Nederland, waar hij geopereerd wordt.

[image=231926]

Munsters was bezig met de special van dag acht toen hij in een rivierbedding zijn voorwiel op wilde tillen om deze over een steen te zetten. Op het moment dat hij dit wilde doen sprong het achterwiel helaas net wat eerder omhoog waardoor zijn voorwiel, in plaats van over de steen, er vol op reed. Hierdoor kwam hij ten val en brak daarbij zijn bovenarm. Einde wedstrijd voor Munsters, die daarna direct de hulp van de organisatie heeft ingeroepen via de satellietverbinding op zijn motor. De helikopter van de organisatie is na de oproep van de Erpenaar snel naar de plaats van het ongeluk gevlogen en heeft hem daar opgepikt. Voordat ze konden opstijgen heeft hij eerst nog een spuit gehad tegen de pijn.

Tevreden
De heren truckers van XDakar kijken met een goed gevoel terug op de eerste week van de Dakar Rally. Peter van den Bosch uit Erp en Frits van Eerd maakten geen grote dingen mee. “Vooraf en in het begin dacht ik wel eens: Als het allemaal maar goed gaat. Maar al op de tweede dag was het goed”, vertelt Van Eerd. “Er is rust bij mij in de cabine. De samenwerking met mijn navigator Charly Gotlib en monteur Peter Vervoort verloopt heel natuurlijk. Daardoor kom ik ook na relatief heftige proeven ontspannen binnen.” Bij Van den Bosch geldt hetzelfde. Een jaar geleden had hij elke dag wel ellende. Dit jaar nog helemaal niets. “Het lijstje van wat er gedaan moest worden aan de auto was vorig jaar op de rustdag drie A4’tjes. Nu zijn het vijf regeltjes. De auto is veel beter en stabieler. Als daardoor het rijden gemakkelijker gaat, is alles en iedereen ontspannen. Het is zoveel fijner rijden dan vorig jaar. We hoeven de auto niet meer uit, kunnen nu wat verder vooraan starten en de aansluiting houden. We rijden in een heel ander groepje dan vorig jaar: nog niet alles is verrot gereden. Ook dat geeft veel meer rust.”

Klassement
Van den Bosch kijkt inmiddels ook met een half oog naar het klassement. “Ik ga niet anders rijden, maar tussen de tiende en de vijftiende plaats is er veel mogelijk. Als we elke dag rond plaats 12, 13, 14 rijden, komt het goed. Dan zien we op het einde wel waar we staan.” Voor Van Eerd telt het klassement totaal niet. “Ik ben wel competitief, maar ik besef heel goed dat ik niet de kwaliteiten heb om in de top 10 te rijden. Normaal rijd ik altijd full attack, alles op haren of snaren. Het is geen race voor mij, het is een endurance. Laat ze maar kletsen over top 10, top 20: ik wil gewoon lekker rijden. Mij zijn de moeilijke duinen het meest meegevallen. Daar scheet ik vier jaar geleden, toen ik voor het eerst meedeed, voor in mijn broek. Nu was er niets aan de hand. We hebben even zitten prutsen, maar we zijn er uiteindelijk best gemakkelijk doorheen gekomen. Het is bijna gênant om te zeggen, maar er heeft niets tegen gezeten.”

[image=231916]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant