Afbeelding

Pater Verbruggen ontvangt Udenaren

Religie 137 keer gelezen
UDEN - Voor pater Theo Verbruggen wordt het jaar 2013 een speciaal jaar want in de maand juli worden in Brazilië de Wereldjongerendagen gehouden. De van oorsprong Udense kruisheer verwacht dan meer dan twee miljoen jongeren van heel de wereld om deel te nemen aan die dagen. Het bisdom Den Bosch gaat met 55 jongeren en 10 leiders naar Campo Belo, de stad die de pater heeft aanbevolen. “Daar zijn ook enkele Udenaren bij en die ga ik heel speciaal ontvangen. Ik hoop ook dat onze pastoor-deken Theovan Osch mee komt. Dat zou enorm fijn zijn”, schrijft pater Verbruggen.

[image=232110]

“Wij verwachten vooral heel veel jongeren uit de Latijns Amerikaanse landen. Dat zijn immers de buren van Brazilië en in die landen wordt overwegend het Katholieke geloof aangehangen. De voorbereidingen zijn overal druk bezig. Ook ik werd door onze aartsbisschop benoemd als een van de organisatoren voor ons disdom.” In maart kreeg de pater al bezoek van Jos van Bussel en Ruud Fokker, directeuren van VNB. Ze waren op zoektocht voor een locatie voor de jongeren van het bisdom Den Bosch. VNB is officieel erkend door de Nederlandse bisschoppen­conferentie en organiseert sinds 1883 bedevaarten naar Lourdes. Sinds 2004 organiseert VNB ook reizen naar andere bestemmingen die een belangrijke rol in het katholieke geloof vervullen of hebben vervuld.

Kruisheren
“Ze waren in Suriname, Belem, Brasilia, Belo Horizonte, Juiz de Fora en Rio geweest. Wij hebben hier alle mogelijkheden besproken. Ik heb de stad Campo Belo aanbevolen. Dat is een stad met 55.000 inwoners in een streek met veel koffieplantages. In Campo Belo hebben wij een college dat gedurende bijna zeventig jaren door de Nederlandse Kruisheren werd bestuurd. Tegenwoordig zijn het vier Braziliaanse Kruisheren die dit college besturen en het is een van de beste en meest moderne school van heel de staat Minas Gerais.”

Programma
“Ik vroeg aan onze Braziliaanse confraters hun mening om tijdens de Wereldjongerendagen een groep jongeren uit Nederland te ontvangen. Hun reactie was bijzonder positief en er werd meteen contact gezocht met het bisdom Den Bosch. De overste Padre Julio was in september in Nederland en had een gesprek met de leiding van de Wereldjongerendagen en met bisschop Mgr. Hurkmans. Enkele weken geleden waren er twee leiders van het bisdom Den Bosch in Campo Belo."


Copacabana
"Alles is nu kant en klaar en het programma is uitstekend.” De jongeren blijven een week voorafgaande aan de Wereldjongerendagen. Daarna vertrekken ze naar Rio de Janeiro waar ze bijeen komen voor de paus die gedurende vijf dagen in Rio zal zijn. Alle plechtigheden worden gehouden op het wereldberoemde strand van Copacabana. Maar de laatste plechtigheid is in de armste wijk van Rio de Janeiro.
“Persoonlijk woon en werk ik als missionaris al gedurende 45 jaar in de 700.000 inwoners tellende stad Juiz de Fora. Ook hier gaan we duizenden jongeren ontvangen voor de voorbereiding. De afstand Juiz de Fora – Rio de Janeiro is maar 180 kilometer. Ik ben hier een vormingscentrum voor de jeugd van ons aartsbisdom aan het bouwen, We gaan hier jongeren ontvangen uit Den Haag, Utrecht en enkele Brabanders”, laat pater Verbruggen weten.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant