Afbeelding

Nieuw in de bibliotheken: de verhalencoach

Column 26 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=48656]

In winkelcentrum de Maasburg in Cuijk hangt sinds kort een apparaatje dat je vetpercentage kan schatten. Hadden wij al in de jaren 60. Zo’n dingetje noemden wij toen “een spiegel”. Bij de Boxmeerse Blokker beweren ze nu “de meest voordelige foodprocessor ooit !!”te verkopen. Onzin, die werkte bij ons thuis, en heette “mamma”. Nee, het is allemaal bedorven wijn in een nieuw kartonnetje. De Geffense Jumbo kan nu op de voorverpakte ontbijtspek wel de tekst “mag het ietsje meer zijn” hebben staan, het komt allemaal op hetzelfde neer.

Alhoewel, eenmaal in de zoveel maanden stuit je dan toch ineens op iets nieuws in consumentenland: In Oploo zit een bloemist waar je je verwelkte bloemen mag terugbrengen. Dat noemen ze daar “statiebloemen”. En bij Attent in Vinkel zijn diepvriespizza’s te koop in een speciale zak waar je de minder lekkere ingrediënten in kunt uitspugen. Jawel, er blijken wel degelijk noviteiten te bestaan, je moet er alleen wel oog voor hebben. Waarschijnlijk zien we als consumenten slechts het topje van de ijsbergsla, omdat we toch het liefst de dingen kopen die we al kennen. Lekker vertrouwd. En daarom duurt het zo lang voor een product door de massa wordt opgepikt. “Viagra? Wat heb je daar aan? Dat werkt pas na 3 kwartier. Heeft een vrouw zich toch allang los gevochten.” En “leuk zeg, een horloge dat tot 100 meter onder water nog de tijd aangeeft. Als ik ooit zo diep in het water weg zink, weet ik dus precies hoe laat ik dood ga. Bedankt.” Nee, in nieuwigheden hebben mensen weinig vertrouwen. Alleen de breedbeeld televisie (Nederland op z’n smalst) werd al na een dag door de meute omarmt. Maar goed, de telemarkt is nou eenmaal een ander verhaal. “Pap, vertel nog ’s hoe jullie van de bank op moesten staan en dan helemaal naar de andere kant van de kamer moesten lopen om daar dan op een knop op de televisie te drukken om van zender te veranderen ... “

En daarom ben ik ook zo benieuwd hoe het met die nieuwe verhalencoaches zal aflopen, die speciale begeleiders die leden van de bibliotheken in onze regio gaan helpen met hun keuze voor een boek, film of CD, “die past bij jouw persoonlijkheid, levensfase en interesse”. En dat in een gesprek van 45 minuten. Gratis!! Psychotherapeuten uit Veghel, Uden, Oss, en Berghem bereiden al een protestmars voor. Da’s ook nieuw!

Het meest voordelige weekend ooit gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant