Afbeelding

‘Dit bisdom sluit geen dorpskerken’

Religie 67 keer gelezen
VENRAY / GENNEP – Het is een even opmerkelijk als schril contrast, de benadering van het Bisdom Roermond versus die van Den Bosch, als het gaat over het al dan niet sluiten van kerken als gevolg van leegloop.

[image=233512]

Want waar bisschop Anton Hurkmans van ‘Den Bosch’ heeft ingezet op een grootschalige aanpak met de (voorgenomen) sluiting van een reeks van kerken van bovenaf, stelt zijn collega Frans Wiertz van Roermond het zelfbeschikkingsrecht van de parochies voorop. “Dit bisdom sluit geen enkele dorpskerk. Onze bisschop huldigt het principe dat elk dorp een eigen kerk heeft. Parochies worden gecoacht, ook al blijft de bisschop de baas. Men neemt de parochie echter niet het stuur uit handen”, zegt deken Harrie Smeets. Hij leidt het dekenaat Venray, waartoe ook de 14 parochies in de gemeenten Gennep, Bergen en Mook en Middelaar behoren.
De deken erkent wel dat ook in zijn dekenaat het proces van afname van het aantal gelovigen en minder bijdragen aan de Kerkbalans al langer aan de gang is. En dat kan leiden tot sluiting. “Dat is juist. Maar wij zijn blij dat onze parochies het zelf mogen bepalen. Het kan wel vanuit de gemeenschap zelf komen.”
In tegenstelling tot Den Bosch laat het bisdom Roermond het initiatief aan de basis. “Een parochie moet zelf de broek ophouden. Als er geen geld meer is voor het onderhoud, kan het punt van sluiting worden bereikt. Want als het dak begint te lekken heb je een probleem.” De deken voegt er aan toe dat dit in zijn dekenaat nog nergens speelt.

Handtekening
Komt een dorpsgemeenschap de komende tijd toch tot de conclusie dat de kerk niet meer open te houden is, dan zal het bisdom Roermond de sluiting niet tegen houden. In enkele steden in het bisdom is dit al gebeurd. “Dan wordt het gebouw verkocht, waarbij de opbrengst naar de eigen parochie gaat”, vertelt Smeets. Waarmee een volgende opmerkelijke tegenstelling tussen ‘Den Bosch’ en ‘Roermond’ duidelijk wordt. Want in ‘Den Bosch’ zijn de kerken eigendom van het bisdom, terwijl die in Roermond van de plaatselijke parochie zijn. “Daar heb ik over gehoord. Hoe dat in Den Bosch zit, weet ik niet”, zegt Smeets met lichte verbazing. “Je moet wel bedenken dat de grens tussen twee bisdommen vergelijkbaar is met een landsgrens.”
In het geval een kerk in het bisdom Roermond wordt verkocht, gelden net als in ‘Den Bosch’ beperkende voorwaarden. “Grote transacties gaan niet zonder handtekening van de bisschop.” Commerciële activiteiten zoals een supermarkt, maar ook een moskee passen niet in het plaatje. “Je moet meer denken aan een culturele of maatschappelijke instelling. Een voedselbank lijkt me een uitstekende bestemming.” De deken wijst erop dat een aantal kerkgebouwen Rijksmonumenten zijn, en dat levert sowieso veel beperkingen op.

Boodschap
Ver boven het overeind houden van de kerkgebouwen staat bij deken Smeets het vitaal houden van de ‘Boodschap van de kerk’. Om de geloofsbeleving in stand te houden en door te geven zoeken ziet hij positieve ontwikkelingen. Ook de parochies in de drie noordelijke gemeenten van Dekenaat Venray vrijwillig naar vormen van samenwerking. Zo hebben de parochies Mook, Molenhoek en Middelaar al één bestuur. Ook Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide werken samen, evenals de beide parochies in Gennep.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant