Afbeelding

Interesse scholieren voor procestechniek

Onderwijs 26 keer gelezen
UDEN - Udense jongens ontdekten dat in een melkfabriek in Veghel niet altijd melk wordt geproduceerd. Tijdens de Week van de Procestechniek, die in januari in het hele land werd gehouden, bezochten in totaal bijna 5000 leerlingen van 130 (vmbo-)scholen samen meer dan 140 bedrijven in het hele land. Het effect is dat veel scholieren nu aangeven iets in die richting te willen gaan doen.

[image=237932]

De scholieren uit Uden kregen een rondleiding bij de Veghelse lactosefabriek van FrieslandCampina. Lopend langs kilometers lange buizen en grote cilinders met grondstof vertelde een procesoperator hun wat lactose is en wat daarmee gebeurt. In dit geval: verwerking in medicijnen. Ze ervoeren bovendien dat de procesoperators niet alleen maar aan de knoppen zitten in de controlekamer, maar ook technische werkzaamheden uitvoeren. Ze mochten zelf namelijk sleutelen aan verschillende installatieonderdelen, in het instructielokaal waar ook de nieuwe medewerkers van het bedrijf oefenen.

Vraag
De organisatie kreeg na afloop van de bedrijfsrondleidingen geregeld te horen dat scholieren van plan zijn een opleiding in de procestechniek te gaan doen. Dat is goed nieuws, want de aanleiding van de Week van de Procestechniek is dat onvoldoende jongeren kiezen voor een opleiding in deze sector, terwijl daar wel veel vraag naar is. Bedrijven kampen nu al met een stevig tekort aan procesoperators en door de vergrijzing wordt dat de komende jaren alleen maar groter. Het beste is om scholieren te laten zien wat het werk inhoudt. Dus nodigen in de jaarlijkse Week van de Procestechniek een flink aantal productiebedrijven scholieren uit voor een kijkje achter de schermen. www.weekvandeprocestechniek.nl.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant