Afbeelding

‘Het pakt heel goed uit voor kinderen’

Onderwijs 77 keer gelezen
UDEN – Het loopt tegen het middaguur en in de eetzaal van Speelleercentrum De Wijde Wereld hangt de geur van stamppot. Dat krijgen de leerlingen vandaag als warme lunch geserveerd. Het samen eten is één van de grote verschillen met een reguliere basisschool, maar er zijn er meer. De Wijde Wereld combineert school, kinderopvang, spelen én hobby’s en is open op alle dagen van zeven tot zeven uur. Na ruim een half jaar zijn ouders, leerlingen en directeur Jos van Zutphen tevreden over hoe het gaat.

[image=238134]

IBN zorgt voor de lunch en Marcel de Vrieze zorgt dat die warm klaar staat. “Zien eten, doet eten, dat blijkt. Waren er in het begin nog kinderen die meteen riepen ‘dat lust ik niet’, dat maak ik nog zelden mee. Het gaat er heel rustig en gezellig aan toe. De kinderen kletsen, eten en ruimen daarna samen op. Heel relaxed. Ik vind het geweldig.”
De Wijde Wereld begon op 13 augustus met 23 kinderen in een nieuw gebouw met een voor Nederland nieuw concept, het dagarrangement. “Het was een enerverende tijd waarin veel is gebeurd. Een half jaar waarin we onze theorie in praktijk hebben mogen brengen, waarin we hebben mogen ervaren dat deze manier van werken en organiseren zowel voor leerlingen als ook voor leerkrachten erg prettig werkt. Er zijn veel mensen oprecht geïnteresseerd in ons Speelleercentrum. Ook buiten Uden. Onze ‘kleuterklas is inmiddels compleet en na de zomervakantie kunnen we, gebaseerd op het huidige aantal inschrijvingen, met minstens 50 kinderen starten en dat terwijl het pas februari is. Veel kinderen moeten nog ingeschreven worden. Afgelopen week had ik drie gesprekken met ouders en kon ik tien kinderen inschrijven. We zijn bijzonder tevreden en maken ons dan ook geen zorgen over die norm van 100 kinderen waarover de minister onlangs heeft gesproken”, vertelt Jos van Zutphen in ‘zijn droomschool’.

[image=238133]

Afwisseling
Meike, Sanne, Carmen, Chiara, Eline en Maud vormen samen de ‘kinderraad’. Ze zijn nog maar net benoemd. “Heel veel gaat goed eigenlijk”, zegt Eline. “Het eten was wennen. En het leek net alsof alles maar mag hier, maar dat is niet zo. Omdat we steeds afwisselen met leertijd, speeltijd en wijde wereldtijd duurt de dag minder lang, terwijl we juist langer op school zijn.”
De Wijde Wereld heeft ook buiten een riante speel- en sportruimte. Ruim negen jaar heeft Van Zutphen er voor geknokt om dit voor elkaar te krijgen. “Het getuigt van veel lef dat de Stichting Katholiek Onderwijs Gemeente Uden (SKOGU) de nek durfde uitsteken om hier geld in te steken” Omdat de Wijde Wereld nog moet groeien, wordt een groot deel van het gebouw nu nog bezet door de bovenbouw van basisschool ’t Mulderke. Binnen nu en drie jaar is dat niet meer, verwacht Van Zutphen. “Het streelt me enorm om te zien hoe goed die afwisseling is, zeker voor bepaalde kinderen. De balans tussen inspanning en ontspanning, het vrije gebruik van de ruimte en de heldere structuur. Het pakt voor kinderen heel goed uit.” www.dewijdewereld.eu

[image=238135]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant