Afbeelding

‘Een verschrikkelijk stoer evenement’

Muziek 13 keer gelezen
ZEELAND – Dé Kick Off van het festivalseizoen, dat zijn vanaf morgen de Halfvastenfeesten en meer dan ooit richt de organisatie zich op meer dan muziek. “Hoe mooi en uitgebreid ook, mensen komen niet meer alleen voor de muziek. We zetten daarom stappen in de richting van een belevingsfestival!”

[youtube=2_hBZJw1has]

Drie dagen duren de Halfvastenfeesten. Drie dagen, vijf tenten, zeven podia met honderd acts. Pop, rock, dance, maar ook theater en een heleboel ‘fun’ . Opvallend ook, alles is overdekt. De grote tent in het midden vormt een ‘plaza’ van waaruit de verschillende ‘area’s te bereiken zijn. “Ik denk dat er een verschrikkelijk stoer evenement staat”, meent Jos van den Broek. “Echt stoer echt iets aparts. We geloven heilig in dit concept. Dit is het, maar het moet wel gebeuren.”
Dat hét gebeurt, daarvan zijn de festivaldirecteuren van overtuigd. “Het festival wordt goed gedragen, door 150 vrijwilligers en door de omgeving”, weet Harold van Tiel. “Alleen als je veel mensen achter je hebt staan, kun je groeien.”
En de Halfvastenfeest groeien nog steeds. Het aantal van twintigduizend bezoekers van vorig jaar wordt waarschijnlijk overtroffen. “Onze capaciteit is 30-40 procent hoger dan vorig jaar”, weet Jos die dan ook meer dan 25.000 mensen verwacht. “Sinds de start zijn er elke dag kaarten verkocht. Dat gaf ons de stimulans van de 75 naar de 100 acts. Het is niet alleen het aantal kaarten en het geld, het is ook vertrouwen dat mensen hebben in het evenement!”

[image=238420]

[image=238421]

De kaartverkoop spreidt zich als een olievlek uit over Nederland, zo kunnen de festivaldirecteuren zien dankzij de internetverkoop. Met de programmering van ook nog bands, naast de DJ’s er niemand omheen dat de Halfvastenfeesten de eerste naam in het rijtje Paaspop, Pinkpop, FestyLand hoort te zijn. Een opvallende naam ook. “Het is een bewuste keus om het ‘feest’ te noemen”, vertelt Jos. “Daarin zit het Brabantse, het gemoedelijke en we hebben een identiteit. Geen ‘dance-dit’ of ‘pop-zo’, we hebben het breder neergezet!”
Een camping zal er bij de Halfvastenfeesten niet komen. Het is zo vroeg in maart nog te koud en gaskacheltjes en kampvuurtjes acht de organisatie te gevaarlijk. “Maar omdat we alles overdekt hebben, maakt het weer niet uit”. vertelt Harold. “Alhoewel, bij mooi weer zijn mensen in een andere stemming. Dat zie je aan de kaartverkoop. Met mooi weer zijn mensen vrolijker en denken ze aan de Halfvastenfeesten.”

Kwetsbare doelgroepen
Wat de Halfvastenfeesten ook bijzonder maakt, is de aandacht voor de ‘kwetsbare groepen’. Voorheen kregen de kinderen, de ouderen en de mensen met beperking een eigen dag op de Halfvastenfeesten, maar dit jaar komt alles samen op de zondag. Jos. “We kregen de vraag: ‘waarom krijgen wij een aparte dag en een speciaal programma? We zijn ook normale mensen en willen aan een normaal programma deelnemen!’Daarom de zondag dus. Voor ons is het makkelijker te organiseren en we kunnen een completer programma neerzetten.”
Jong of oud, kwetsbaar of huppelend, de Halfvastenfeesten zijn er voor iedereen. “Het mooie is dat alles tijdens het weekend mengt”, vertelt pr-dame Eefje van Vooren. “Ouderen die staan te housen, het gaat vanzelf. Je ziet dat alles mengt en dat het perfect gaat.”

Kijk voor alle informatie op www.halfvastenfeesten.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant