Afbeelding

Passietijd in Museum voor Religieuze Kunst

Kunst en cultuur 58 keer gelezen
UDEN -Veel motieven in de beeldende kunst zijn ontleend aan de passietijd, aan de Goede Week voor Pasen. Lijden en opstanding, dood en verrijzenis zijn thema’s die de actualiteit van de tijd overstijgen. In de expositie die midden in de aankomende passietijd opent, combineert het Museum voor Religieuze kunst in Uden laat Middeleeuwse passievoorstellingen met hedendaagse interpretaties. De expositie is te zien van 16 maart tot en met 5 mei.

[image=238670]

De emoties die oude passievoorstellingen uitdrukken, gevoelens van smart, van verdriet maar ook van hoop, worden door hedendaagse kunstenaars als Marc Mulders, Reinoud van Vught, Ignace Schretlen, Erzsebet Baerveldt en Gijs Frieling vertaald naar het heden. Het beeld wordt geactualiseerd en tegelijkertijd wil het verder reiken dan het hier en nu.
Naast het werk van deze kunstenaars, schilderijen, tekeningen en video’s, ook middeleeuwse devotiestukken: Piëta’s, Kruisafnames, beelden van Christus op de Koude Steen. Maar ook vertolkingen, zoals een indrukwekkende houtskooltekening van de gekruisigde Christus door Albert Servaes uit 1923.
Binnen Nederland is het MRK te Uden het enige museum dat hedendaagse religieuze kunst actief verzamelt en geregeld exposeert. Met dit beleid wil het MRK uitdragen dat religieuze kunst niet iets is van het verleden, maar ook heden ten dagen van eminente betekenis is. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10.00 – 17.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 13.00 – 17.00 uur. Eerste paasdag gesloten. www.museumvoorreligieuzekunst.nl

[image=238669]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant