Afbeelding

KomOpPlo brengt nieuw leven in de kerk

Religie 50 keer gelezen
OPLOO – Het kan zo maar zijn dat zaterdag in Oploo de kiem is gelegd van een nieuwe vorm van parochiebeheer en een meer maatschappelijk gebruik van het kerkgebouw dat brede navolging krijgt. Zeker is dat de stichting KomOpPlo met haar actie Kerkbehoud de zegen krijgt van deken Roland Kerssemakers.

“Dit is natuurlijk iets van Oploo. Maar als in andere dorpen ook initiatieven als deze komen, dan wil ik daar over praten. Uiteraard moeten we daarbij wel afspraken maken over wat wel en niet kan”, sprak Kerssemakers na de themabijeenkomst Voeding in de kerk van Oploo. Kerssemakers, die de Oploose benadering als een pilot beschouwd, steekt hiermee zijn nek uit, want hij is de eerste deken in het bisdom Den Bosch die een dergelijk initiatief toestaat.

[image=238913]

Beleving
Gezellig geroezemoes, een kwinkslag, vrolijke lachsalvo’s en applaus, het paste allemaal in de ontspannen atmosfeer in de kerk. Maar de ondertoon was serieus, ook al door de benadering van het gekozen onderwerp ‘Voedsel’. “Met respect voor het geloof willen we de kerk een plek geven in de samenleving. Dat zien wij als de enige manier om de kerk levend te houden”, zei Nellie Verberk van KomOpPlo. Ze wees erop dat gekozen was voor ‘Voedsel’, omdat dit aansluit bij de vastentijd. “Wij willen weer leven in het gebouw. Met bijeenkomsten die dichter staan bij wat er in de maatschappij speelt.” Dat werd tijdens het dynamische programma knap ingevuld met toespraken, een column, korte tweegesprekken, films, en dat omlijst met passende muziek. De verspilling van voedsel en wat hieraan te doen liep als een rode draad door het programma. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, vatte voorzitter Tiny Hendriks van KomOpPlo het bondig samen.

Voedselbank
Bij binnenkomst hadden de bezoekers keurig entree ‘betaald’ in de vorm van een blik eten voor de Voedselbank Land van Cuijk. Het leverde twee volle kruiwagens op, die pontificaal voor in de kerk werden gestald. Pat Verhees en Anton Boumans, voorzitter en bestuurslid van de Voedselbank Land van Cuijk, voerden het woord. Verhees ziet naast de sociaal zwakkeren de laatste tijd een opvallende toename van gezinnen die slachtoffer zijn van de economische crisis. “Mensen zonder werk, met schulden. En het zijn de kinderen van deze gezinnen die de dupe worden. Als die voldoen aan ons strenge criterium, helpen wij die.” Boumans wees erop dat de kiem voor de voedselbank destijds werd gelegd in het Oploose parochiezaaltje. Nu is het een onmisbare ‘dienst’ die wekelijks 225 gezinnen in de vijf gemeente blij maken met een voedselpakket. Boumans legde een relatie met het geloof. “Het geloof dat je mensen helpt die het niet kunnen kopen, dat geloof zit in jezelf. Je gaat met geloof de kerk uit. Ik geloof dat het een heel groot goed is.”
Hoe breed het (financiële) draagvlak van KomOpPlo echt is, weet de stichting over een week. Dan worden de enveloppen van de actie Kerkbehoud bij de 580 adressen in Oploo opgehaald. “Als gullie ’t wilt, kunnen wij aan ’t werk!”, zo besloot spreekstalmeester Vin Baltussen de bijeenkomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant