Afbeelding

Buik van Wol ontroerend mooi

Kunst en cultuur 18 keer gelezen
UDEN – Zowel kinderen als ouders en grootouders waren er stil van. De voorstelling die Theaterspoor bracht naar Eigen Herd, Een buik van Wol van theatergroep Fien,was ontroerend en ontluisterend. Tijdens het napraatje met het publiek bleek dat de kinderen heel goed begrepen hadden dat de lege koffers op het podium de vergeetachtigheid van oude mensen symboliseerden. En zo zat de hele voorstelling vol van prachtige vondsten, teksten en toneelspel.

[image=239788]

De voorstelling ‘Een Buik van Wol’, is geschreven door Jaap Robben, de dichter van het Bizarre Beesten Bos. In het publiek zaten ook enkele ouderen met alzheimer. Mensen met die ziekte hebben op een bepaald moment geen herinneringen meer en daar draaide het allemaal om in Een buik van Wol. ‘Mevrouw Catharina heeft er een hekel aan als dingen voorbij gaan. Daar krijgt ze buikpijn van. Het voelt als wol in haar buik. Daarom gaat ze breien, de pijn uit haar buik breien met heimweewol. Toon en Kato bewaren de herinneringen van Mevrouw Chatarina in koffers. Ze willen haar een herinnering cadeau doen voor haar 90ste verjaardag.’

Pareltje
De voorstelling begint bij Mevrouw Chatarina als baby en eindigt als zij geen buik maar een hoofd vol wol heeft en de koffers leeg zijn. Een ontroerend moment waarop enkele kinderen bijna gingen huilen. Zo konden zij zich inleven in deze poëtische, beeldende en muzikale voorstelling. Sneeuw werd uitgebeeld met pingelgeluidjes, een oude platenkoffer fungeert als accordeon, meneer Chatarina is een zwarte hoed. Op een gegeven moment is mevrouw Chatarina ‘verliefd als een huisje met open haard’. Ze krijgt een hondje en is gelukkig. Dan hoeft ze nooit meer te breien, alle wol is uit haar buik.
“Kunnen jullie je voorstellen dat je oma wel 35.000 herinneringen in een speciaal kamertje in haar hoofd heeft? Dat hoofd is heel zwaar. Misschien lopen daarom oude mensen vaak een beetje gebogen”, vertelden spelers Susanne Roos en Joep Conjaerts na de voorstelling. Een pareltje was het, waar ruim negentig bezoekers van genoten.

[image=239791][image=239790][image=239789][image=239787][image=239786]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant