Afbeelding

Afscheid cadeauwinkeltje Bernhoven Veghel

Algemeen 21 keer gelezen
VEGHEL – In het cadeauwinkeltje bij de hoofdingang van ziekenhuis Bernhoven zijn er lege schappen, rekken en briefjes met kortingen te ontdekken. “Het wordt ook niet meer bijgevuld”, merkt Loes op. Ze is bijna klaar met haar shift en draagt haar dienst over aan collega Renate.

[image=240005]

“Het is jammer dat er niet veel meer is”, vervolgt ze, “maar ja, niet alles kan mee naar het nieuwe ziekenhuis in Uden.” Beide meiden werken pas sinds november in het cadeauwinkeltje, maar hebben het er eigenlijk prima naar hun zin. “Veel mensen komen hier gewoon even om te buurten.” Renate vult aan: “Mensen zijn heel open, en kunnen bij ons even hun gedachtes kwijt.” Maar ook mensen uit de buurt komen vaak bij de dames aan de kassa, om een kaart of tijdschrift te halen. Veel is er niet te koop en veel tafeltjes staan er niet, maar het heeft zeker een sociale, maatschappelijke functie. Zo zitten er twee dames met een kop koffie te kletsen, de één uit Boekel en de ander uit Uden. Beiden vinden de verhuizing positief. “Voor mij is het veel makkelijker bereikbaar, ik kan gewoon op de fiets of op mijn scootmobiel. Nu ben ik altijd afhankelijk van vervoer van anderen”, legt de Udense uit.

Goed en slecht nieuws
Dat de sociaal maatschappelijk functie groot is, weet ook Anita van Stiphout, ze werkt al veertien jaar in het winkeltje in Veghel, en een dag in Oss. “Je bouwt een band op met patiënten, maar ook met bezoekers. Die hebben vaak de behoefte om hun verhaal te delen. Slecht nieuws dat ze hebben gekregen, maar ook het goede nieuws”, zegt ze met een glimlach, “zo komen patiënten hier vertellen dat ze kanker hebben en niet meer behandeld kunnen worden. Maar ook mannen die net vader zijn geworden, en pas kwam een dame hier helemaal trots haar nieuwe pruik laten zien.” Bij haar komen de mensen voor een kop koffie of thee en een praatje. Van Stiphout is wel bang dat dat in Uden anders wordt, omdat zij alleen het cadeauwinkeltje over houden en helemaal geen catering meer verzorgen. “Ik kan me helemaal niet voorstellen dat dit hier straks niet meer is.” In het nieuwe ziekenhuis in Uden heeft Van Stiphout geen stukje catering meer en houdt ze alleen het cadeauwinkeltje over. “Ik denk dat het contact met mensen wel wat minder wordt, maar we zien wel hoe het daar wordt.”

[image=240006]

[image=240004]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant