Afbeelding

‘Het ziekenhuis heeft ons veel gebracht’

Algemeen 18 keer gelezen
UDEN – Wethouder René Peerenboom is trots. Hij kan het niet anders zeggen. Hij is trots op het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden-Noord. Hij is er trots op dat de bouw altijd op schema heeft gelegen en hij is trots op het grote draagvlak dat Uden kreeg voor de komst van het ziekenhuis. “Het heeft ons al veel gebracht en zal ons op de langere termijn nog veel meer brengen.”

[image=240069]

Komend weekend, met Pasen verhuizen de ziekenhuizen Oss en Veghel naar het nieuwe ziekenhuis in Uden. Een gigantische operatie waar ook de gemeente Uden alles aan doet om de transporten in goede banen te leiden. “Het is alle hens aan dek want ’s avonds is het al gewoon bezoekuur. Veel mensen zullen uit interesse en betrokkenheid een kijkje willen gaan nemen. We moeten ervoor zorgen dat ze niet in de weg lopen. We hebben mensen stand-by en veel overleg met het ziekenhuis. Het is spannend, ook de eerste dagen na de verhuizing. Alles is door de jaren heen tot en met berekend. Nu moet in de praktijk blijken of alles goed is ingeschat en of het allemaal goed draait.”
Er worden niet zo vaak nieuwe ziekenhuizen gebouwd, zeker in deze economisch zware tijden niet. “Het besluit over Bernhoven is net op tijd genomen. Zorgverzekeraars sturen steeds meer aan op samenwerking en Bernhoven is daar helemaal op ingericht. Het is pure noodzaak om kosten te drukken en tegelijkertijd zorg te verbeteren. Dankzij de bouw van dit ziekenhuis blijft de zorg in de regio behouden. Dat is van groot maatschappelijk belang. Daarvoor hebben we flink in moeten grijpen in het buurtschap Uden-Noord. Dat heeft pijn gedaan, maar toch is uiteindelijk alles in goed overleg tot stand gekomen.”

Strip
Door de komst van het ziekenhuis is Uden-Noord aantrekkelijk voor andere bedrijven om zich daar te vestigen. Zoals hotel Van der Valk, uitvaartcentrum Cereshaege, het zorghotel, kinderopvang het Groenehuis, en de Drie Kronen van Paul van den Brand.”Op het terrein is nog ruimte voor meer. En in het bestemmingsplan is de strip opgenomen tot ongeveer ter hoogte van de voormalige marechausseekazerne. Daar zijn in de toekomst ook nog bouwmogelijkheden voor zorggerelateerde bedrijven. Als een bedrijf wil, is er binnen drie maanden een bouwvergunning.”
Peerenboom verwacht ook een toestroom van nieuwe bewoners. “Uden krijgt nog meer een centrumfunctie. De nadruk ligt op ontwikkeling. Het ziekenhuis biedt nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan is Park Maashorst waar vijftig bouwkavels liggen voor woningen in diverse stijlen. Uden krijgt meer bezoekers, de toegangswegen hebben we daarom al verbeterd. Ook het openbaar vervoer is beter geregeld. Op de langere termijn zijn er wellicht kansen voor de vestiging van hoger beroepsonderwijs en zal er meer werkgelegenheid zijn. Kortom, het biedt allemaal veel perspectief.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant