Afbeelding

Boeken, expo en film over 300 jaar abdij

Religie 190 keer gelezen
UDEN – Ze weten al welk cadeau ze krijgen, de zusters Birgittinessen. Het wordt een lift. Dat kon geen verrassing blijven, want het vraagt nogal wat voorbereidingen om in het 300-jarige rijksmonument een lift te bouwen. Het jubileumcomité is druk met zoeken van sponsoren om dit te betalen. “Het is een heel praktisch cadeau dat we wel goed kunnen gebruiken”, zegt moeder abdis, zuster Karin. Er wordt hard gewerkt aan het programma om het 300-jarige bestaan van de abdij Maria Refugie in Uden op 14 september te vieren.

[image=240070]

De zusters Birgittinessen zijn op 14 september 1713 gevlucht vanuit Koudewater onder Rosmalen naar Uden in het vrije Land van Ravenstein waar kloosters niet verboden waren door de protestanten. Daar kochten ze een boerderij die eerder al door de Kruisheren verbouwd was tot een kloostertje. De Kruisheren bouwden een nieuw klooster bij de O.L. Vrouwekapel. De zusters brachten zoveel mogelijk bezittingen mee, ook religieuze kunst. In 1875 hebben ze uit bittere noodzaak een deel moeten verkopen aan onder andere het Rijksmuseum. De laatste jaren zijn verschillende belangrijke stukken in bruikleen gegeven aan het MRK om ze in de oorspronkelijke omgeving ten toon te stellen. De Birgittinessen zijn genoemd naar de stichteres Birgitta van Zwede. De nu nog zeven slotzusters leven in afzondering achter de kloostermuren. Sinds 1972 wordt een deel van de abdij verhuurd aan het Museum voor Religieuze Kunst.

Boeken
Voor het jubileum zijn een comité van aanbeveling en een werkcomité samengesteld. De laatste zorgt dat er samen met de Societas Birgitta Europa een wetenschappelijk boek wordt samengesteld over alle Birgittijnse kloosters. Het wordt een tweetalige atlas die in Uden wordt gepresenteerd tijdens het jubileum. Voor een veel breder publiek maakt conservator Léon van Liebergen een boekje over het leven van de Birgittinessen in de Udense abdij. “Ze hebben met hun vindingrijkheid en burgerlijke ongehoorzaamheid altijd ‘hun eigen naad genaaid’ en alles overleefd. In het boek komen veel foto’s. Daarnaast mag De Winter Mediagroep met Stefan Trimbach van Skyline een film over de slotzusters maken”, vertelt Van Liebergen. In zijn hoofd groeit ook de vorm en de inhoud van een speciale expositie. Hij haalt daarvoor topstukken naar Uden zoals de Mariager Passiegroep, van iets voor 1500 uit Denemarken. De jubileumserie in onder andere het Udens Weekblad over de vele kloosters en kerken die in navolging van de Udense abdij zijn gesticht in het vrije Land van Ravenstein, wordt gebundeld en uitgegeven.

Open dag
Op de jubileumdag is in de kapel een plechtige Heilige Mis voor genodigden met daarna in de kloosterhof een diner en receptie voor de zusters en het internationale gezelschap. Voor alle belangstellende mensen uit Uden en omgeving is er op 15 september een open dag. Een kans uit duizenden omdat de zusters hun woonruimte en hun tuin openstellen. Dat was een grote wens van zuster Karin. Er wordt wel entree gevraagd door het comité. Van Liebergen: “Ook al wil zuster Karin het niet hebben. De opbrengst is voor onderhoud aan de abdij. Tijdens de open dag krijgen we hulp van de Heemkundekring, de vrijwilligers van het museum en anderen. De stichting is daar heel blij mee.”

www.300jaarabdij-uden.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant