Afbeelding

'En nu gaan we er tegenaan'

Algemeen 45 keer gelezen
UDEN – Ze vond het eigenlijk een beetje saai, maar de verhuizing van de patiënten van de ziekenhuizen in Oss en Veghel naar het nieuwe Bernhoven in Uden is volgens draaiboek verlopen. Projectmanager verhuizing Marion van Zoom ziet er ontspannen uit. En dat na zo’n gigantische operatie. Ze moest een ding toegeven, tot noch toe werkt alles in het nieuwe ziekenhuis, alleen waren er even problemen met de stoomketel. Het maken van de soep liep gevaar, maar ook dat was al opgelost.

[image=240196]

Ook voorzitter Raad van Bestuur Johan van der Heide is een tevreden mens. “Het is een prachtige dag. “Ik ben Christen en ik zie parallellen met Pasen. Vooraf het lijden, het sterven en dan de verrijzing. Wij hebben een lange weg gegaan, in moeten leveren, een grote inspanning geleverd en nu staat hier een prachtig nieuw gebouw. Ik ben ongelofelijk gelukkig. Het is een sluitstuk van een grote verandering. U ziet steen, maar het is voor ons een nieuwe missie. De kwaliteit- en veiligheidseisen zijn opgeschroefd, het is een grote reïntegratie, de financiën zijn op orde gemaakt. En nu gaan we er tegenaan. We willen het meest ‘mensgerichte ziekenhuis’ worden. Dat is onze ambitie. Het moet zichtbaar zijn dat we kwaliteit bieden, dat we gastvrij zijn en dat we service bieden. De verbinding met andere zorgaanbieders is onze kracht.” Van der Heide dankte vervolgens al zijn medewerkers, huisartsen, andere ziekenhuizen, zorgverleners, politie, leger en gemeenten. Kortom, iedereen die geholpen heeft met de verhuizing.

Energie
Naast hem zit een heel trotse dokter Roland Koopman, voorzitter van de medische staf. Hij vertelt dat ze op het allerlaatste moment veel patiënten naar huis konden sturen zodat er minder vervoerd hoefden te worden. “Het fijnst is natuurlijk om thuis te zijn. Maar er zijn toch ook patiënten die het graag mee wilden maken.” Koopman heeft gevoeld hoeveel energie er vrij is gekomen tijdens de verhuisoperatie en memoreert hoeveel er geoefend is. “En dan gebeurt het, we zijn er. Het gonsde door het gebouw. we waren trots op onze ziekenhuizen in Oss en Veghel, maar bouwtechnisch waren ze op hun eind.”

Weemoed
“Natuurlijk is er weemoed”, voegt Van der Heide toe. “We hebben mensen die meer dan 40 jaar in Oss of Veghel werkten. Er is menig traantje gelaten.”
Bernhoven is er niet voor Uden zegt Van der Heide: “We zijn er voor de hele regio. En we zijn pas helemaal tevreden als we van de patiënten horen dat het goed is.”
Marion van Zoom: “Behalve die stoomketel eventjes, werkt alles zoals het moet werken. We hebben veel geleerd van de verhuizing van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch. Daar hebben we goed naar gekeken en vol ingezet op wat daar in het begin niet goed ging. We hebben er vertrouwen in.”
Dinsdag openen de poliklinieken. Van der Heide: “Dan krijgen we voor het eerst meer patiënten, maar het gaat gefaseerd. Het is ook weer een grote dag.”

[image=240210]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant