Afbeelding

‘Een kleine school is juist een pluspunt’

Onderwijs 150 keer gelezen
ZEELAND - Basisschool Oventje vindt de discussie over sluiting van basisscholen met minder dan honderd leerlingen een kwalijke zaak. De school trekt openlijk aan de bel nu er landelijk veel deining is ontstaan over het advies van de Onderwijsraad. Volgens het team en de ouderraad van Oventje heeft een kleine school juist tal van voordelen. Zeker als het onderwijs, zoals op Oventje, goede prestaties laat zien. “Het zou toch erg jammer zijn als na 185 jaar de school zou verdwijnen.”

[image=240980]

Basisscholen met minder dan honderd leerlingen moeten binnen vijf jaar de deuren sluiten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. De ondergrens ligt voor scholen in dunbevolkte gebieden nu op 23 leerlingen. Het voorstel raakt de komende jaren zo’n vijfhonderd scholen, die de laatste zijn in de plaats. Een mogelijk gevolg is dat jonge gezinnen wegtrekken uit kleine gemeentes.
Basisschool Oventje telt 76 leerlingen. Over twee jaar zal zich een daling inzetten, zoals bij veel scholen in ons land. Echter, slechts zes procent van de kleine scholen presteert slecht, de rest goed. Basisschool Oventje hoort daar ook bij. Zij behoort dit jaar zelfs tot de beste drie van de 32 Optimus scholen. “Als de regering het getal van opheffing iets bijstelt, zal dat de school, met enkele leerlingen per groep erbij, bestaansrecht geven”, stelt de school dan ook.

Kansen
“Wij zien een kleine school als een pluspunt”, aldus een verklaring van de ouderraad. “Het argument dat grotere scholen meer sociale kansen bieden, heeft niets met de kwaliteit van onderwijs te maken. Sterker, op een kleine school met gecombineerde groepen leren leerlingen veel eerder samenwerken met niet-leeftijdsgenoten. Dat zie je ook aan onze ‘schoolbrede’ projecten. Een kleine school biedt intimiteit, goed voor kinderen die op een grote school niet gedijen. Bij ons mag een kind anders zijn, het houdt rekening met de ander en het gebruikt nieuwe kansen.”
“De klassen zijn hier kleiner, dus kinderen kunnen zich niet ‘verschuilen’. De sociale controle is hier groter dan op een grotere, meer anonieme school”, vervolgt de raad. “Omgekeerd is het respect voor anderen groter. We hebben een goedwerkend pestprotocol. De ouderbetrokkenheid is groot bij een kleinere school. Als alle scholen in Nederland klein zouden zijn, zou de criminaliteit wel eens kunnen verminderen.”

‘Opbrengstgericht’
Basisschool Oventje bouwt sinds 2003 aan een adaptieve school. Daarin stemt zij onderwijs af op het unieke kind. Kinderen begeleiden daarin ook andere kinderen. Met het oog op het vervolgonderwijs leren kinderen zelfstandig werken; ze bepalen hun eigen weekindeling. Er is veel aandacht voor creatieve vakken en culturele uitstapjes. Met het ‘opbrengstgericht werken’ zet de school sinds vorig jaar in op extra aandacht voor spelling en, sinds dit jaar, voor rekenen. “Want we scoren al ‘goed’, maar we willen ons nóg verder verbeteren.” De laatste jaren scoort Oventje bij de Cito-toets steeds ruim boven het landelijk gemiddelde.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant