Afbeelding

Piraten Festijn trekt 5000 man naar Wanroij

Muziek 23 keer gelezen
WANROIJ – Het is een uurtje of twaalf. Stef Ekkel heeft tijdens het Mega Piraten Festijn in Wanroij net zijn bewerking van ‘Waarheen, waarvoor’, een met adrenaline geïnjecteerde versie van het origineel, gezongen. “Maar je hebt toch ook nog een ander liedje dat iedereen kent”, vraagt presentator Willie Oosterhuis. Hij zet in: ‘En we hebben een woonboot’. De naar schatting vijfduizend bezoekers pakken het lied massaal op en brullen mee. Stef staat erbij en kijkt er naar. Met de sfeer zat het zaterdagavond helemaal snor. En ter verhoging van de feestvreugde lieten de Gebroeders Ko hun ‘Koning Pils’, hun eigen koningslied, in première gaan tijdens het feest. Maar daarover later meer.

[image=241164]

De tent laat zo rond een uurtje of twaalf een bont gezelschap van bezoekers zien. Jong en oud, waarvan een aanzienlijk deel getooid met piratenaccessoires en andere feestattributen. De alcohol begint zijn werk te doen. Niet voor niets vragen de heren van Helemaal Hollands nog even een applausje voor het barpersoneel. De bierleidingen vormen de levensader van het feest. Ondertussen kruipen meisjes bij jongens op de schouders; beginnen de polonaises wilder te worden en zien we her en der sjansende en zoenende paartjes en vooral veel meezingende mensen. Het Mega Piraten Festijn laat zich niet voor niets vol trots het ‘grootste meezingfestijn van Europa noemen’.
Het feest kent een vliegende start. Als tweede artiest bestijgt Jan Smit het podium. Wellicht spijtig voor het deel van de fans dat niet wist dat de ster uit Volendam al zo vroeg zou beginnen, maar daar hebben de bezoekers in de tent niets mee te maken. Het is meteen feest. Geroutineerd, maar enthousiast slaat Jan zich door zijn set. Na afloop is het snel naar de auto, want zo’n twee uur later wacht al weer een optreden in Friesland. Niet veel later is Peter Beense aan de beurt. Nou mag er een cameraploeg van ‘Bloed, zweet en tranen’ rondlopen die Erna Temming volgt, maar er is momenteel maar één echte Amsterdamse volkszanger: Beense. Met zijn snikkende stem zingt hij zijn hit ‘Laat ze maar lullen’. Ook hij moet na afloop meteen weer weg, want er wachten die avond nog optredens in Maarssen en Rotterdam. “Een geweldig feestje”, reageert hij nog snel even. “Maar wel een beetje vroeg. Dat maakte voor mij verder niet veel uit. Je bent hier bij allemaal liefhebbers van het Hollandse lied. Het volk houdt van een feestje.” Hoewel hij het MPF ziet als een fantastisch podium om in één keer een groot publiek te bereiken, vindt hij het net zo leuk om in kleinere zalen en tenten te staan. “Ik sta het liefst zo dicht mogelijk bij het publiek. Als het leuk is, wil ik iemand het podium op kunnen trekken, maar het publiek is hier te ver weg. Maar dat neemt niet weg dat het MPF een fantastisch podium is. En met name ook voor beginnende artiesten.”

[image=241163]

Ondeugd
Van die afstand tussen podium en publiek trekt presentator Willie Oosterhuis zich overigens niets aan. Telkens brengt hij fans vanuit de tent of vanaf de tribune achter de catwalk naar de artiesten toe. Om mee te zingen en te dansen. Hij sleept ze af en aan. “Weet je, ik heb besloten dat ik dit seizoen de ondeugd weer terug ga brengen”, vertelt hij tijdens een korte pauze. “Als je zo lang onderweg bent als het MPF, dan loop je het risico dat je jezelf in een keurslijf stopt. Dat het te strak wordt. Ik wil de brutaliteit terug. Het is toch geweldig om al die fans mee te laten doen. Het blijft alleen wel uitkijken. Tijdens het vorige feest in Barneveld trok ik tijdens het optreden van Thomas Berge enkele mensen het podium op, maar kwamen er daarna steeds meer bij.” Lachend: “Dat dreigde een beetje uit de hand te lopen.”
Organisator Eddie Mensink is dik tevreden. “Met dik vijfduizend bezoekers mogen we in deze tijden niet klagen. Wij brengen een stukje zorgeloze gezelligheid. En blijkbaar bestaat daar een grote behoefte aan. Bovendien beschikken we hier in Wanroij over een fantastische locatie. Je kunt echt merken dat De Bergen een recreatieterrein is. Het veld is heel goed onderhouden, alle voorzieningen, zoals elektriciteit - krachtstroom zelfs - en wateraansluitingen, zijn aanwezig. Daar hebben we ontzettend veel voordeel van gehad.”

Buurman
Ook aanwonende Martien van de Steeg is dik tevreden. “Er worden op De Bergen wel meer evenementen gehouden, maar het MPF laat je echt voelen dat je de buurman bent. Alles is prima voor elkaar: we ondervinden er ook absoluut geen overlast van. Van de week kwam ik een kijkje nemen en stonden de Bossche bollen al klaar. We konden ook gratis kaarten krijgen. Het is een mooi evenement. Ik houd ook echt van deze muziek. Als ik geen kaarten had gekregen, was ik er ook wel naartoe gegaan. Het is jammer dat mijn vrouw Petra op een uitje is, maar anders had ik nu willen dansen.”
Ondertussen gaat het feestje in de tent vrolijk verder. Voor Gino Graus is het genieten. Een jaar geleden kende nog bijna niemand hem, maar na zijn ontdekking tijdens een muziekreis naar Turkije, is het hard gegaan met jonge inwoner van Den Bosch. Na zijn single ‘Betoverd met je ogen’, brengt hij ‘Comment ça va’ van The Shorts. En het publiek brult, vanzelfsprekend, weer hard mee. “Het was super”, stelt hij na afloop. “Lekker thuis in Brabant. Ik zag een hoop bekende gezichten in het publiek. Man achterin liepen ze nog in de polonaise.” Het leven lijkt hem toe te lachen, maar toch heeft Gino kleine zorgen: de baard in de keel. “Mieke, de zangcoach van Frans Bauer, helpt me momenteel. Ik doe allemaal oefeningen om door deze rotperiode, want dat is het, te komen. Ik stond laatst bovenop de trap en schreeuwde wat naar mijn vader: papa! Mijn stem vloog aan alle kanten uit de bocht!”

Rel
Na Gino bestijgen de Gebroeders Ko het podium. De heren geven de feesttent even een stevige schop voor de kont met hun high energy feestmuziek. En Wanroij beleeft de primeur van hun nieuwe single ‘Koning Pils’. ‘Koning, keizer, admiraal; drinken doen ze allemaal’, zingt het tweetal over een stevige happy hardcore beat. ‘Koning Pils, kom drink op Kooooning Pils’. Stuiterende koppies alom. Hoogstaand is het niet, maar daar hebben Ton en Gerard Koopmans helemaal geen boodschap aan. Daar waar veel andere artiesten doorgaans politiek correcte antwoorden geven, nemen de twee fuivende broers na afloop geen blad voor de mond. “Het was wel een beetje spannend, maar om eerlijk te zijn weten we inmiddels wel waar het publiek op reageert”, stelt Ton. “En het ging hartstikke lekker. Hoe ‘Koning Pils’ tot stand is gekomen? Ach, het ideetje ontstond drie weken geleden en een dag later stonden we al in de studio. Er komen nu natuurlijk een heleboel saaie, zoetsappige liedjes uit ter ere van de troonwisseling.” Lachend en met een vies gezicht: “Ballads’. Wij willen een tegenhanger bieden. Voor het officiële koningsnummer hebben ze ons ook niet gevraagd. Natuurlijk hopen we dat ons lied een grotere hit wordt. We hebben er een ontzettend grappige clip bij gemaakt. Gaat helemaal nergens over. We staan voor een fisheye met de meest lelijke gezichten. Zelfs onze kinderen herkenden ons niet eens.” Of ze niet bang zijn dat de ietwat frivole tekst tot problemen met het serieuze, Oranjegezinde, deel van Nederland gaat leiden? Echt niet. Sterker nog: “We hopen dat het een rel wordt. Dat is alleen maar goed. Komende donderdag krijgen we in Duitsland een gouden plaat voor ‘Schatzi, schenk mir ein Foto’. 150.000 verkochte exemplaren. Let wel: dat zijn vijftien gouden platen in Nederland. Toen we dat naar de pers mailden, reageerde niemand, maar als we hadden gemeld dat we een stevige snelheidsbekeuring hadden gekregen, hadden ze allemaal aan de lijn gehangen. Nee hoor, laat die rel maar komen.”

Stralen
En Wolter Kroes maar lachen op het podium. Of hij nou ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’ zingt of het massaal meegebrulde ‘Viva Hollandia’; Kroes lijkt nog harder te stralen dan de defecte kerncentrale in Fukushima. Hij heeft prima begrepen wat het publiek wil: bekende melodieën en een feestje bouwen. “Helemaal fantastisch”, straalt hij nog steeds na afloop. “Nee echt, het is zo mooi om te zien hoe zo’n volle tent uit het dak gaat. Dat went ook nooit.” Ook hij moet er snel vandoor, want er wacht weer een nieuw optreden. Gas erop dus. En dat geldt ook voor het MPF dat nog lang niet ten einde is. En zo hard als Kroes straalde, zo hard zweet het barpersoneel en zo hard zingt, springt, fuift en sjanst het publiek. Wie zei daar dat een MPF pure ontspanning is: het is keihard werken!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant