Afbeelding

Circus Barani in Zeeland

Column 59 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Als er de laatste tijd erg veel op je af komt … dan zit je op de verkeerde weghelft. Om niet snel oud te worden, moet je vaker een dutje doen, vooral achter het stuur. En zondagsrijders rijden door de week geen spat beter. Dit zijn zomaar wat verkeersfeiten, anno 2013. En ik kan zo nog wel even doorgaan want tjonge, wat is het hard gegaan de laatste 70 jaar!? In 1940 zaten er gemiddeld 3,2 Brabanders in een auto, in 1964 waren dat er slechts 2,1, en in 1996 zaten er gemiddeld nog maar 1,4 mensen in een auto!? Dus tel uit: in 2025 zit er helemaal niemand meer in een rijdende auto. Weet je nog, toen de A50 net was geopend kon Napoleon een kanon afvuren over de A50, van Vorschtenbosch naar Marijaheijde, zonder iemand te raken. Maar nou lijkt die snelweg verdorie wel een Mac Drive zonder loketje. Er gaat geen dag voorbij of er staat bij Nistelrode, Uden of Sint-Oedenrode wel een paar kilometer stilstaand en vloekend verkeer. Met als resultaat weer meer klandizie voor het nieuwe Bernhoven ziekenhuis, en jawel, ook daar weer meer mopperende mensen die hun auto niet kwijt kunnen. Het is een vieze cirkel.

Als ik zelf in de file sta, droom ik wel eens weg naar die goeie ouwe tijd. Ach, vroeger, toen een geeltje nog 25 gulden was en geen gebruikte incontinentieluier, toen de meester je nog ongestraft een beurt kon geven en toen ze in Mill niet eens een Bastaardstraat hadden, laat staan LEDverlichting. Vroeger toen een kouwe schotel nog lekker warm was. Oké oké, ik weet ook wel dat ik het verleden soms iets teveel idealiseer. Mijn buurvrouw vertelde laatst dat vroeger iedereen de achterdeur open liet staan. Tja, waar dat toe leidde weten we inmiddels van die gezonken veerboot. Nee, natuurlijk was niet alles beter vroeger, maar het is gewoon fijn om zo nu en dan even nostalgisch weg te dromen. Meer niet.

En waar kan dat beter dan in het circus? Heerlijk, zonder megabytes of belminuten, lekker ouwerwets genieten van de trapezewerkers, de jongleurs en de clowns. En natuurlijk de hond op twee poten en de door een hoepel lopende geit. Want dat zijn de hoogtepunten van circus Barani dat dit weekend Zeeland aandoet. Kinderen tot twee jaar mogen trouwens gratis in deze teletijdmachine. Ik zou zeggen: Hooggeëerd Publiek, komt dat zien, komt dat zien!

Een nostalgisch weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant