Afbeelding

‘De lapjeskroon van Willem Alexander’

Opmerkelijk 4 keer gelezen
UDEN – “Dit wordt de lapjeskroon van Willem Alexander”, vertelt Wouter Prins, de conservator van het Museum voor Religieuze Kunst. “Hier kunnen alle Udenaren hun wens aan de koning ophangen.”

[image=241910]

De grote kroon is geïnspireerd op de lapjesboom in Overasselt bij Grave, vertelt Wouter. “Daar is sinds eeuwen een cultuur dat als iemand uit jouw familie ziek is, je zijn naam of een wens voor hem op een stukje stof schrijft. Die lap bind je aan een tak van de boom. Je bindt daarmee de koorts af. Bij ons kun je ook een wens geven, maar in plaats van aan de boom is het aan de prins.”
Wie een wens wil doen, kan binnen in het museum een stukje stof halen. “Je mag het ook
Van thuis zelf meenemen”, vertelt Wouter die hoopt op een kleurrijke kroon. “Het is leuk om met de kroningsdag de koning, het land en ook Uden iets toe te wensen. Je mag ook iets voor jezelf wensen, maar de koning en de koningin staan voor de gemeenschap.”
Dat de koning iets met de wensen doet, lijkt onwaarschijnlijk, als ze überhaupt nog leesbaar zijn op de kroningsdag. “Het is de bedoeling dat het hard gaat waaien en flink gaat regenen deze weken. Dan gaat alles een beetje uitlopen en wordt het een heel apart strak gezicht. Ik weet niet of alle Udenaren dat een prettig vooruitzicht vinden, maar dan is de lapjes kroon wel op zijn best!”

[image=241906]

[image=241908]

[image=241907]

[image=241909]

[image=241919]

[image=241918]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant