Afbeelding

‘Een heel rare koning, een koning zonder rijk’

Religie 83 keer gelezen
UDEN – Terwijl buiten de kroon van Willem Alexander pronkt, wordt in het Museum voor Religieuze Kunst ook aandacht gegeven aan de kroon in de kerk.

De doornenkroon bijvoorbeeld die door Jezus aan het kruis gedragen werd, maar ook door zusters als ze vroeger hun ‘professie’ deden: “Dat was het teken van hun mystiek huwelijk met hun bruidegom Christus”, vertelt conservator Wouter Prins. “Zusters waren vroeger erg op Christus en zijn lijden voor de mensheid gericht.”

[image=241914]

Een echte kroon is er ook vaak gemaakt voor Jezus. “Als een teken dat Christus een bijzondere betekenis heeft”, weet Wouter. “Het is wel een apart koningschap. Christus is een rare koning, een koning zonder rijk. Een koning met spirituele rijkdom, maar wel materiële armoede. Het dubbele van het geloof is dat het dan toch weer mooie dingen gaat maken voor de koning van de armen.”

[image=241912]

[image=241913]

‘Triomf en lijden ineen’


[image=241911]

Maak een kroon van de Birgittinnessen en tegelijk een Willem Alexander- kroon’, dat was de opdracht voor kunstenaar Couzijn van Leeuwen die eerder al een kerststal van karton in het museum bouwde. Van karton maakt hij ook deze kroon van. “Zilver met nietjes”, ziet Wouter Prins. “De twee kanten van de kroon ineen. De kroon als teken van triomf en als teken van lijden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant