Afbeelding

Uden géén eerste fusiekeus Veghel

Politiek 86 keer gelezen
VEGHEL – Uden is niet de eerste keus voor Veghel als het gaat om een gemeentelijke fusie. Het Veghelse college van B. en W. geeft aan bij voorkeur eerst naar een samengaan met Sint-Oedenrode en Schijndel te willen kijken. “De uiteindelijke beslissing ligt natuurlijk bij de gemeenteraad”, stelt burgemeester Ina Adema.

[image=242300]

De uitspraak van het Veghelse college komt naar aanleiding van het rapport ‘Veerkrachtig Bestuur in Noordoost-Brabant’, dat gemeenten stimuleert na te denken over samenwerking en herindeling. “Dat hebben we in Veghel nadrukkelijk gedaan. Ik heb met verschillende partijen gesprekken gevoerd, zowel met de diverse buurgemeenten als met dorps- en wijkraden, scholen voor voortgezet onderwijs en ondernemersvereningen.”

ReVUSS
Tijdens een extra vergadering BZE legt B. en W. donderdag aan de commissie de vraag voor om zich uit te spreken voor samenwerking of samengaan. Adema: “We willen vervolgens ook graag dat de raad zich uitspreekt, indien ze kiest voor een fusie, met welke partijen we in gesprek moeten gaan.” Wat het Veghelse college betreft zijn dat dus de gemeenten Sint-Oedenrode en Schijndel. “We hebben daar een goede band mee en van oudsher is er al een samenwerking.” Adema stelt nadrukkelijk dat ook de verstandhouding met Uden prima is. Een fusie met de buurgemeente wordt, op langere termijn, overigens ook niet uitgesloten zo blijkt uit het standpunt van het college. Als ‘stip aan de horizon’ ziet B. en W. een grote ReVUSS-gemeente van circa 119.000 inwoners, mét Uden dus.

Bernheze
Ook Bernheze wordt op voorhand niet door Veghel uitgesloten. De wijk- en dorpsraden gaven in het gesprek met de burgemeester aan deze optie ook te willen bekijken. Als potentiële fusiepartner sluiten de wijk- en dorpsraden Uden op voorhand niet uit, maar ze vinden dat het initiatief wél vanuit Uden dient te komen. Het CVO, de Contactgroep Veghelse Ondernemingen, is van mening dat het eerste fusiegesprek met Uden moet worden aangegaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant