Afbeelding

DUO-elektrobaan helpt jongeren aan werk

Zakelijk 58 keer gelezen
UDEN/OSS – Elektrotechnische bedrijven uit de regio Oss/Uden willen meer jongeren aan een betaalde baan helpen in de elektrotechniek. Twaalf werkgevers hebben daarom samen de DUO-elektrobaan in het leven geroepen. Schoolverlaters kunnen vanaf komend schooljaar met een praktijkgerichte opleiding elektrotechniek starten, waarbij ze voor twintig uur aan de slag gaan bij een bedrijf.

[image=243216]

Een week werken wordt dan afgewisseld met twee dagen theorie aan het ROC en drie dagen praktijkopdrachten maken in de nieuwe bedrijfsschool van Stichting DUO Elektro regio Oss. Leerlingen krijgen een tweejarige opleiding (beroepsbegeleidende leerweg niveau 2) aangeboden en kunnen daarna kiezen voor een voltijds vervolgtraject. Geïnteresseerden kunnen zich tot eind uiterlijk augustus maar bij voorkeur zo snel mogelijk aanmelden bij de bedrijven die meedoen.

Bedrijven
Het gaat om: Elektrotechnisch Bureau L. Bras & Zn uit Oss, H. van Zandvoort Electrotechniek uit Geffen, Techval uit Nuland, Melssen & Peperkamp Elektrotechniek uit Ravenstein, Herlings Elektro Techniek uit Uden, Van Bakel Elektro uit Heesch, Timmers Elektrotechniek uit Uden, Schrijvers Elektrotechniek uit Oss, Tijssen Elektro uit Oss, Van der Riet Elektrotechnisch Buro uit Oss, Van Berkum Advies en Techniek uit Oss en Megens Elektro.
Een regionale bedrijfsschool voor elektrotechniek is bijzonder. Binnen de branche is behoefte aan een opleiding die aansluit op de vraag van bedrijven, zo geven Henri van Zandvoort en Leon Herlings namens de deelnemende ondernemers aan. “Om sneller in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen en nieuwe technieken is er een meer praktijkgerichte aanpak nodig”, legt Herlings uit.

Werk
Van Zandvoort: “De economie zit in een dip en daardoor is er minder werk. Ook binnen de elektrotechniek liggen de banen niet voor het oprapen. Afgestudeerde elektromonteurs krijgen daarom het advies om verder te studeren en schoolverlaters kiezen vaker voor een andere beroepsopleiding. Daardoor dreigt op termijn een tekort aan goed opgeleide elektromonteurs. Willen we dat voorkomen, dan moeten we ervoor zorgen dat de jeugd aan het werk komt en blijft.”
Op dit moment kunnen in de regio jaarlijks tien aankomende monteurs praktijkervaring opdoen. Met de DUO-elektrobaan kan voor twintig leerlingen een werkplek worden gecreëerd. “Het is daarom een welkom wapen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid”, aldus Herlings.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant