Afbeelding

Wethouder plakt eerste 'Dode hoek-sticker'

Verkeer en vervoer 29 keer gelezen
UDEN - Dit jaar focust Brabant zich op de kwetsbare verkeersdeelnemer: de fietser. Van alle dodelijke ongevallen is 22% fietser. Onder wie naast senioren ook vooral jongeren tussen elf en dertien jaar. Dit voorjaar is er speciale aandacht voor fietsers en de risico’s van de dode hoek bij vrachtverkeer. Er zijn gratis ‘dode hoek-stickers’ verkrijgbaar bij gemeenten. Wethouder Delhez plakt de eerste sticker op een vrachtwagen op 13 mei op de Markt bij het gemeentehuis.

[youtube=My_amkEQStU]

Ondanks diverse maatregelen gebeuren er nog steeds te veel dodehoekongevallen. Brabant besteedt extra aandacht aan de dode hoek door onder meer een stickeractie voor vrachtauto’s. Gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Uden en Veghel zullen de stickers zelf op hun gemeentelijke vrachtwagens plakken.. Scholen of bedrijven kunnen gratis stickers bij de gemeenten bestellen voor een dode hoek-actie. Leerlingen kunnen zelf in beeld brengen van welke bedrijven er veel vrachtwagens langs hun school of schoolthuisroute rijden. Samen kunnen ze dan deze vrachtwagens bestickeren om aandacht voor elkaar te vragen. Deze actie levert een bijdrage aan meer bewustzijn van de gevaren in het verkeer. Daarnaast blijft zelf goed opletten in het verkeer het beste advies.

[image=243018]

Dode hoek
In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld twintig doden en zijn er veertig tot vijftig zwaargewonden als gevolg van de dodehoek. Ongevallen met rechts afslaande vrachtauto’s en rechtdoor gaande fietsers hebben vaak ernstige gevolgen. De bestuurder van een vrachtauto of bus ziet de fietser, die voorrang heeft, regelmatig over het hoofd. Daarbij heeft de fietser vaak zelf niet in de gaten dat de bestuurder hem niet ziet of rechts af wil slaan.

Nul verkeersdoden Brabant
De dodehoek stickeractie maakt onderdeel uit van de verkeersveiligheidscampagne 'Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden'. Dat is een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant en scholen, ondernemers, overheden, politie, Veilig Verkeer Nederland, (sport)verenigingen en de verkeersdeelnemers zelf. Alles staat in het teken van: kom in actie en help Brabant op weg naar Nul verkeersdoden!

Kijk voor meer informatie op www.nulverkeersdodenbrabant.nl.

[image=243020]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant