Afbeelding

Adelinde Cornelissen bij Manege Hogerduinen

Sport 195 keer gelezen
MARIAHEIDE – Dressuur amazone Adelinde Cornelissen was zondag gast bij Manege Hogerduinen in Mariaheide. De Europese en Nederlandse topamazone had een ‘Meet & Greet’ met verstandelijk gehandicapte ruiters. Een warm initiatief van de Stichting Centaur en een geweldige dag voor de enthousiaste deelnemers.

Door: Peter Kuijpers

[image=244556]

Een voor een druppelden de deelnemers binnen in het Ruitersportcentrum De Hogerduinen in Mariaheide. Vandaag zouden ze bekeken worden door een bekendheid in de ruitersport. Niemand minder dan Adelinde Cornelissen was naar Mariaheide gekomen om geheel belangeloos haar steun te geven aan deze middag. Dressuur amazone Cornelissen werd afgelopen jaar op de Olympische spelen tweede achter de Britse Charlotte Dujardin, die met klein verschil het goud voor haar neus wegkaapte. In de landenwedstijd was er brons. Samen met Edward Gal en Anky van Grunsven werd deze medaille gerealiseerd.

[image=244555]

De Olympische spelen
Dressuur een nieuwe naam voor een sport die voorheen ‘Hoge school rijden’ werd genoemd. Cornelissen: “Dat was echt ver voor mijn tijd ik houd het liever op dressuur.” Een geweldig jaar werd 2012 voor de Nijkerkse: “Ja, absoluut. De Olympische spelen zijn zo anders. Alleen al qua media en beleving. Je krijgt dat eigenlijk pas goed in de gaten als je weer terug bent in Nederland. De voorbereiding is niet anders dan bij andere wedstrijden. Het is eigenlijk meer de wereld er omheen. De reacties achteraf en dan niet alleen van personen uit de hippische wereld, maar ook vele anderen die je hebben gevolgd. Heel erg leuk. De terugkomst in Den Bosch, dat was zo indrukwekkend. Dat podium en die duizenden mensen die je toejuichten en kwamen begroeten. Heel mooi, dat blijft bij me hangen.”

[image=244554]

Jerich Parzival
Werken met gehandicapte sporters in dit geval met verstandelijk gehandicapten eist ervaring. “Ik heb dat wel eens vaker gedaan. Onder anderen met sporters in de aanloop naar de Paralympics en wat andere evenementen. Ik vind het bijzonder knap wat deze mensen allemaal nog kunnen.” Het paard dat Cornelissen al haar successen bracht heet Jerich Parzival. Een zestienjarige voskleurige ruin met heerlijke nukken. “Dat heeft hij zeker. Als ik 's Morgens zijn box open is hij meestal vrolijk en hinnikt me toe. Maar het komt ook wel voor dat hij wat chagrijnig doet met een gezicht van: wat kom je doen? Soms is het net een mens. Zo is hij en we kennen elkaar al elf jaar dan heeft een dergelijk verhouding geen geheimen meer. Ik hoop dat hij de Olympische spelen 2016 in Rio nog fit gaat halen. Dat zou heel erg leuk zijn.”

Wat meer kleur
Bij dressuur denk je statige jacquetten en stijve hoge hoeden. De sport zou wel een wat modernere update kunnen gebruiken. “Nou dat is al zo. Ze zijn wat soepeler geworden. De hoed mag vervangen worden door een cap en de kleding mag al wat meer kleur hebben. Dat gaat niet zomaar even, dat heeft zijn tijd nodig. Heel veel collega’s van mij zijn er zeker van overtuigd dat het eigenlijk wel wat sportiever kan.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant