Afbeelding

MaiSon: wonen op maat

Algemeen 109 keer gelezen
SON EN BREUGEL –MaiSon is een uniek ouderinitiatief met, zoals ze zelf beschrijven op hun website, als doel: “het realiseren, in stand houden en beheren van een woonvoorziening ingericht en bedoeld voor huisvesting op maat, voor kinderen met een verstandelijke beperking en/of stoornis in het autistisch spectrum van de leden van MaiSon.”

[image=244574]

Bij de meeste inwoners van Son en Breugel begint er wel een lampje te branden als MaiSon ter sprake komt, maar niet altijd is bekend hoever het staat met de vereniging die in 2007 werd opgericht en voor het vierde achtereenvolgende jaar hét goede doel is van de Ladies Open Rally? “We zijn achter de schermen erg druk bezig”, vertelt Rinie van der Looij, bestuurslid en vicevoorzitter van MaiSon. “Wat nu van belang is, is dat we zo snel mogelijk kijken welke zorg er nodig is voor MaiSon en dat we hierover in gesprek blijven met SWZ. Zo krijgen we ook helder wat voor woonvoorziening(en) er nodig zijn.”

Uniek
Dat MaiSon samenwerkt met zorginstelling SWZ locatie Zonhove is uniek te noemen. “Dat we gebruik mogen maken als ouderinitiatief van het terrein van Zonhove om daar de woningen te realiseren, is zeldzaam”, aldus van der Looij. Wel is het voor beide partijen nog even zoeken naar de juiste balans. Van der Looij: “Een ouderinitiatief wil zeggen dat zolang wij als ouders kunnen zorgen voor onze kinderen, wij ook de regie in handen willen houden. Dat is even wennen voor SWZ, die anders juist de regie heeft.” “We zien het daarnaast als een meerwaarde dat we met SWZ kunnen samenwerken”, vertelt Henriette Thijssen, lid werkgroep PR en communicatie “Op het terrein van Zonhove zijn vele voorzieningen aanwezig voor de toekomstige bewoners. Zo kunnen we elkaar helpen.”

Uitdaging
De doelgroep van MaiSon is breed. “Op dit moment hebben we achttien jongeren met wie we starten”, aldus Van der Looij. Andere belangstellenden komen op een wachtlijst. We willen zo veel mogelijk jongeren die goed bij elkaar passen qua onder andere beperking, interesse en hobby’s bij elkaar plaatsen in een woning. Het wisselt dus per woning hoeveel jongeren er kunnen wonen.” Thijssen: “Je moet het zien als jongeren die op zichzelf gaan wonen, maar afhankelijk van hun mogelijkheden en beperkingen begeleiding en zorg nodig hebben. Wij als ouders proberen die begeleiding zo veel mogelijk zelf te verzorgen en daar waar nodig in samenwerking met een zorgaanbieder van onze keuze.”

MaiSon staat tijdens de Ladies Open Rally op zondag 26 mei met een stand om informatie te verstrekken aan belangstellenden. Meer informatie: www.verenigingmaison.nl. Donaties en sponsoren kunnen zich in de toekomst melden bij Stichting Vrienden van MaiSon. Deze Stichting is op dit moment nog niet actief.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant