Afbeelding

Molen van Jetten onder grote tent

Opmerkelijk 53 keer gelezen
UDEN - De Molen van Jetten wordt bedreigd door de bonte knaagkever, maar niet voor lang meer. Eind juni wordt een grote tent om de molen gezet, vertelt molenaar Patrick van Kessel. “Hij wordt helemaal ingepakt en dan komt firma Van Meijel die hem helemaal gaat begassen om zo alle beestjes te doden.”

[image=244692]

De Molen van Jetten onder zeil, dat wordt een apart gezicht, maar wie de draaiende molen van Jetten aanschouwt, raakt al snel onder de indruk van de machtige wieken. In de molen zelf is het draaien helemaal een belevenis, want je voelt het gebouw bewegen, piepen en kraken. ‘Of hij echt op de wind draait?’ is een vraag die molenaar Patrick van Kessel vaak te horen krijgt. “Jazeker, als we de stekker eruit halen, dooft het licht, maar de rest draait gewoon door.”
Hij lacht, de open molendagen van afgelopen weekend zijn een prachtige gelegenheid om te laten zien hoe mooi de Molen van Jetten is. Het hek van de honkballers doet daar volgens de molenaar afbreuk aan, maar het staat er nu eenmaal en er is constructief overleg met de verenigingen van sportpark rond de molen. Ook de LED-verlichting, waardoor het leek ‘alsof je met een zaklamp op de molen scheen’, is verdwenen. “Die is helemaal van de baan”, vertelt Patrick blij. “We hebben nieuwe verlichting en de molen is nu goed verlicht!”

Houtvernielend beestje
Alleen die bonte knaagkever dus. “We hebben al jaren last van dat houtvernielend beestje. Hij dringt binnen in het hout, gaat het op zitten vreten en komt in het voorjaar weer naar buiten. Je ziet weinig aan het hout, alleen maar kleine gaatjes, maar binnen verruïneert hij heel erg veel.”
Eind juni wordt de bonte knaagkever aangepakt. “De molenmaker moet ook nog wat dingen vervangen. Dat gaat dan makkelijk, want er komt een kraan die daarna van boven een tent om de molen heen hangt.”

Geen schade aan molen
De luchtdichte tent wordt gevuld met gas dat dertig uur de kans krijgt. Rondom de molen komt een veiligheidszone van 10 meter en tijdens de begassing mag niemand daar binnen.
“Dat het moet heel goed binnendringen”, weet Patrick. “Dus straks is ook meteen de boktor en alles dood en hebben we geen ongedierte meer.”
Gevaarlijk voor de lak van de molen is het gas niet, vertelt de molenaar. “Het verdringt doodt alle houtinsecten, maar meer doet het niet”.
De gemeente Uden is eigenaar van de molen en betaalt ook de operatie. “Het zal niet goedkoop zijn, maar het is wel nodig. Als je het niet doet, komt er een einde aan de Molen van Jetten. Dan moet je elke keer hout gaan vervangen en dan blijft het niet de oude molen.”

[image=244691]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant