Afbeelding

Buurt Cruyff Court is overlast beu

Algemeen 27 keer gelezen
UDEN – De noodzakelijke komst van een ambulance naar het Cruyff Court aan de Accordeonstraat in Uden om een stomdronken meisje van 13 op te halen, was voor omwonenden de letterlijke druppel. Dat gebeurde in de tweede week van april. Sindsdien zijn enkele buurtbewoners bezig met een handtekeningenactie. Daarmee wordt gevraagd om aandacht voor de overlast van het Cruyff Court. Met de aanbieding binnenkort van enkele honderden handtekeningen moet de gemeente wakker geschud worden.

[image=153613]

Veronica Curiël die in het naburige appartementencomplex Rode Akker woont, is voor de buurt woordvoerster en voert de actie onder de noemer van de politieke partij ChristenUnie Uden, waarvoor zij in 2014 lijsttrekker wordt. “Die partij staat midden in de samenleving. Met het project ‘Udenaar de Toekomst’ wordt naar ons idee te weinig naar de jonge generatie gekeken. Ik zie dit als eerste concrete punt om op te pakken”, zegt Curiël.
Het Cruyff Court werd op 3 mei 2010 geopend maar in augustus 2009 waren er al opmerkingen dat de ballen in de dierenweide en in de tuin van de groepswoning van Dichterbij irritant waren. Er werd een hoger hek geplaatst. Dat scheelt veel maar niet alles, zo blijkt. Er speelt veel meer.
Curiël laat een brief met klachten zien van het team van Dichterbij. “Jeugd die brutaal, zonder te vragen, in de tuinen staat om de bal te pakken. Belletje trekken, pesterijen als uitschelden van onze bewoners met een beperking, hangjeugd die tot ’s avonds laat hard aan het praten is op het bankje bij het dierenparkje. De bewoners kunnen daardoor niet slapen. Dit gaat zeker tot een uur of 23.00 uur door, tot onze laatste dienstdoende collega vertrokken is. Onze bewoners hebben een beperking en zijn al wat prikkelbaar. Voor hen is het heel vervelend. We zitten hier midden in de wijk, omdat ze goed mee kunnen in de samenleving. Zij willen net als ieder ander mens respect en geaccepteerd worden.”

Behoefte
Er zijn mensen in de omgeving die het Cruyff Court liever kwijt zijn dan rijk. Toch zijn er ook veel die zien dat er behoefte aan is. Veronica Curiël: “Er wordt ook lekker gevoetbald. Veel van de kinderen die er spelen, hebben problemen thuis. Ze komen vanuit heel Uden en ik hoor droevige verhalen. Compass houdt er af en toe een competitie om de jeugd te bereiken, maar dat is steeds tijdelijk.”
De lijst met klachten liegt er niet om: onveilig gevoel, intimidaties en dreigingen, alcohol en drugsgebruik, dealen, pesterijen, vrijende kinderen en gore taal. Het licht bleef in de meivakantie aan tot 22.30 uur, normaal toe 22.00 uur. Te laat, vindt de buurt. “Wat het meest stoort is dat er zo weinig controle is door de wijkagent. Dat is wel beloofd. De mensen zijn het beu.”

Ruimte
Wethouder Thijs Vonk zegt niet bekend te zijn met het incident van het comateuze dronken meisje op het Cruyff Court. “Er wordt voor zover mij bekend regelmatig gesurveilleerd. Maar waar kinderen spelen is geluid, ze moeten wel de ruimte krijgen. Natuurlijk ontvangen we graag signalen als er verkeerde dingen gebeuren. Dan kunnen we er iets aan doen”, aldus Vonk in afwachting van de lijst met handtekeningen.

[image=165050]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant